HDZ pregovara s partnerima - 'Želimo vidjeti kolike su ambicije'

U središnjici HDZ-a održani su sastanci s dosadašnjim koalicijskim partnerima te stranke. Pregovore je vodio predsjednik stranke Andrej Plenković, koji je izjavio kako želi vidjeti koje su ambicije dosadašnjih partnera. Odluku o daljnjoj suradnji sa strankama Domoljubne koalicije, dodao je, donijet će stranačka tijela. U ponedjeljak će se održati sjednice Predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojima će analizirati modalitete prema kojim bi stranka mogla izaći na izbore.

Razgovori su bili otvoreni, procijenili smo dosadašnju suradnju i razmotrili nove moguće modalitete suradnje. Sada će stranačka tijela imati tu analizu i tijekom sljedećeg tjedna bit će donesena odluka koja će biti objavljena, rekao je Davor Ivo Stier. Na pitanje razgovara li se o suradnji i s Hrvatskom konzervativnom strankom Ruže Tomašić, odgovorio je kako HDZ ima niz kontakata s drugim snagama, s nezavisnim stručnjacima koji mogu pridonijeti, ali da će stranačka tijela procijeniti kakva suradnja može dovesti do pobjede na parlamentarnim izborima 11. rujna. Nikakve detalje Stier nije otkrivao, osim da s bivšom predsjednicom stranke Jadrankom Kosor nije bilo kontakata.

Prvi je sastanak održan s izaslanstvom HSLS-a, čiji je predsjednik Darinko Kosor izjavio kako je njegova stranka spremna na suradnju s HDZ-om i Mostom. Kosor je naglasio da je HDZ na čijem je čelu novi predsjednik Andrej Plenković HSLS-u bliži svjetonazorski. Na pitanje jesu li spremni surađivati i s HSP-om AS, odgovorio je kako se pregovara bilateralno te kako je na HDZ-u da odluči o suradnji s drugim strankama.

Glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić također je istaknuo kako je njegova stranka spremna na dogovor s HDZ-om kakav su imali i na prijašnjim izborima. Ponovio je kako ima dojam da HDZ želi nastavak suradnje, ali i poručio kako je HSP AS zainteresiran za trajnu suradnju, ne samo na ovim izborima. Naglasio je da nikoga ne ucjenjuju brojem mandata ni pozicijama u izvršnoj vlasti, ali i da računaju na najmanje tri zastupnička mandata, koliko su imali u raspuštenom sazivu Sabora. O suradnji s Ružom Tomašić kazao je kako bi bilo neozbiljno govoriti o nekom tko vegetira na političkoj sceni.

U HDZ-u je bio i čelnik Hrasta Dražen Ilčić, koji je izvijestio kako je na sastanku detaljno analizirana dosadašnja suradnja u sklopu Domoljubne koalicije, kojoj zamjera manjak komunikacije, no uvjeren je da se to može poboljšati u sljedećem mandatu. Rekao je da se danas nije razgovaralo o mogućem zajedničkom izlasku na izbore. Nije želio odgovoriti na pitanje jesu li HDZ-ovi čelnici ostavili dojam da žele nastavak suradnje, a neslužbene informacije kako HDZ na izbore ne namjerava s Hrastom smatra medijskom konstrukcijom.

Predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) Goran Dodig kazao je, pak, da je na sastanku izražena obostrana želja za nastavkom suradnje. Smatramo da je Hrvatskoj neophodna suradnja na principima tolerancije, razumijevanja, ne samo među političkim istomišljenicima, nego i u ukupnom društvenom životu. Dosta nam je nemira, dosta nam je podjela. To su osnovni principi na kojima želimo surađivati, poručio je Dodig.