Trebaju li sankcije da bi žene bile na izbornim listama?

Dok se politička borba zahuktava, u drugom planu opet su ostale žene kojih bi na izbornim listama, prema zakonu, trebalo biti najmanje 40 posto. Na prošlim izborima nijedna stranka nije ispunila tu kvotu.

Hrvatska vlada na odlasku ima 19 muškaraca i samo tri žene. Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić smatra da su ipak napravile velik posao. Ja mislim da se žene moraju nametnuti. Da njihova kvaliteta mora doći do izražaja njihovim radom, kaže.

Na posljednjim izborima na listama su ipak bile žalosno podzastupljene. Unatoč zakonu.

Zakon o izborima zastupnica i zastupnika u Hrvatski sabor govori upravo da je potrebno 40 posto oba spola zastupljenih na kandidacijskim listama, upozorava prvobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Izborno povjerenstvo tada je utvrdilo da HDZ-ova Domoljubna koalicija nije žensku kvotu poštovala ni na jednoj listi, kao ni HDSSB, a SDP-ova Hrvatska raste na pet od deset lista. Sada će SDP-ovci odredbu ipak poštovati.

Od 93 kandidata i kandidatkinja na listama bit će oko 40 pripadnika svakog spola, najvljuje SDP-ovac Arsen Bauk.

Ustavni sud prošle je godine ukinuo odredbu prema kojoj je lista na kojoj je bilo manje od 40 posto žena trebala biti nevažeća. Ostale su samo novčane sankcije. Ukoliko je ne budu primjenjivali na snagu stupaju odredbe Zakona o ravopravnosti spolova koji propisuje prekršajne sankcije, 50 tisuća kuna kada se radi o parlamentarnim izborima za svaku kandidacijsku listu.

Kaznu još nitko nije platio. Ipak, kako se izbori bliže, stranke su počele razmišljati o sastavu lista.

Imati na što većem broju lista i žene koje su na vodećim pozicijama, na visokim mjestima jer to će osigurati kasnije ravnomjernost zastupljenosti žena i u Saboru, smatra ministar Tomislav Panenić.

Misli i da je sadašnja saborska slika neprimjerena. I jest - u posljednjem sazivu Sabora udio žena pao je na 20 posto, najmanje u prošlih 13 godina.

Kako bi ipak bilo više žena u izvršnoj i zakonodavnoj politici, SDP predlaže rješenje - novu vrstu sankcija, odnosno preraspodjelu novca za stranke. Da stranke u Saboru s više žena dobivaju i više novca od onih koje imaju manje od traženih 40 posto. A nordijske zemlje toliko imaju već sad.