Srbijanska prosvjedna nota Hrvatskoj zbog poništenja presude Stepincu

Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću uručena je nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu.

Republika Srbija užasnuta je rehabilitacijom nacističke ustaške NDH. Stepinčeve riječi na Uskrs 1941. godine da je 'NDH stvorena Božjom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Mussolinija)', kao i da je 'NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda', najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilitiraju, navodi se između ostalog u prosvjednoj noti upućenoj Hrvatskoj.

Kako je ocijenjeno, Vlada RH i hrvatski državni organi, svojim javnim nastupima i priopćenjima te odlukom o poništenju presude nadbiskupu Stepincu, koju je direktor Centra 'Simon Wiesenthal' iz Jeruzalema Efraim Zuroff nazvao sramnom, daju izravno podršku onim snagama u Hrvatskoj, koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regiji i koje zastupaju poglede na svijet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama kao i temeljima na kojima su uspostavljene UN i EU.

Uz prosvjednu notu Radiotelevizija Srbije prenosi i izjavu šefa diplomacije Ivice Dačića koji je, na pitanje o tome što će se dogoditi ako Hrvatska ne prihvati notu, kazao da je nota "samo forma" te da je njena bit da bude objavljena.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je jučer prosvjednu notu Srbiji zbog izjava srbijanskih dužnosnika o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu. Ministarstvo smatra da se tim izjavama na neprimjeren i revizionistički način ocjenjuju Hrvatska i djelovanje njezinih institucija, što predstavlja izravnog miješanje u unutarnja pitanja susjedne države.

Stepinca je u rujnu 1946. tadašnje Javno tužilaštvo NR Hrvatske, temeljem "Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države", optužilo da je surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata. Presuda iz 1946. poništena je jer grubo krši sadašnja i tadašnja temeljna načela materijalnog i procesnog kaznenog prava civiliziranog dijela čovječanstva, zaključio je sud obrazloživši odluku o reviziji presude kojom je Stepinac kažnjen sa 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnjim gubitkom političkih i građanskih prava.