Dačić: Za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje sna

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić odbacio je jučer hrvatske kritike u povodu prosvjedne note zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu i zanijekao da je riječ o jeftinoj propagandi i pokušaju destabiliziranja Hrvatske.

"Srbija hoće dobre odnose s Hrvatskom, ali ne po cijenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike", rekao je Dačić u odgovoru Kovaču. Dotaknuo se i obilježavanja kontroverznog ustanka u Srbu tijekom kojega su organizirani i kontraskup i prosvjed protiv obilježavanja, kojega je nazvao ustaškim. Možda naša prosvjedna nota Hrvatskoj ministra Kovača osobno podsjeća na (Slobodana) Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na što i ni na koga ne podsjećaju, nego oni jesu nasljednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića", smatra Dačić.

Povjerenstvo: Srbija se mora uskladiti s pravnim sistemima Europske unije

Također je kazao kako u prosvjednoj noti Srbije nema lažnih citata kako je naveo Kovač, "već su navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. u zagrebačkoj katedrali, gdje on propovjeda lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH, kao i citat iz njegove okružnice biskupima gde kaže da je NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal". "Dok je Hitler za Nijemce i cijeli svijet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a s njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti", kaže Dačić.