Ministar za otvaranje ljekarni u turističkim mjestima, struka protiv

Ljekarna se u Hrvatskoj ne može otvoriti bilo gdje. Posebnim pravilnikom propisano je koliko ih smije biti na određeni broj stanovnika. No, Ministarstvo zdravlja pravilnik želi promijeniti kako bi se omogućilo otvaranje novih ljekarni u turistički opterećenim mjestima. U Ljekarničkoj komori tvrde - odluka se donosi bez konzultiranja sa strukom i neće poboljšati kvalitetu usluge.

Kad bi se u obzir uzimao broj turističkih noćenja, mnoga mjesta na moru imala bi dvaput više ljekarni nego sada. No, u Udruzi ljekarnika tvrde - Hrvatska ih već ima previše.

Što će biti preko zime s tim ljekarnama, s obzirom da sve ljekarne neće moći opstati u ovom trenutku, s obzirom na uvjete stvaranja prihoda cijelu godinu i smatramo da će doći do gubitka radnih mjesta, upozorio je Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Mnogo je upita za otvaranje novih ljekarni i ničiji posao neće biti ugrožen, uzvraća ministar Dario Nakić. Smatra da je to mogućnost da se tamo gdje doista postoje potrebe i mogućnosti otvore nova radna mjesta. Ja evo ne vidim razlog da bi netko imao protiv nečega što se zove otvaranjenovih radnih mjesta, kaže.

Ni ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić, koji je na to mjesto došao prije 2 i pol mjeseca, ne vidi ništa sporno. Ljekarne će biti dostupnije, a koliko ih ima, kaže - HZZO-u ni iz džepa, ni u džep. Mi plaćamo trošak usluge izdavanja lijeka ljekarnama. Prema tome, nama je svejedno da li će se lijek izdati u jednoj ili u sto jednoj ljekarni, poručuje Dorčić.

Točan broj novih ljekarni nije poznat, no nagađa se da bi ih moglo biti stotinjak. Pitanje je tko bi u njima mogao raditi - jer nezaposlenih magistara farmacije u Hrvatskoj nema - ni za lijeka.