Marić: Hrvatskoj nasušno potrebno porezno rasterećenje

Procjenu agencije Fitch Ratings, koja je potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske za zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti na 'BB' i kratkoročni na 'B', zadržavajući negativne izglede ministar financija Zdravko Marić nazvao je dobrom viješću.

Podsjetio je kako je Fitch u protekle četiri godine u dva navrata spustio kreditni rejting Hrvatske, na dva stupnja ispod investicijskog. "Unatoč određenim elementima političke nestabilnosti, svi gospodarski pokazatelji idu u dobrom smjeru, a pogotovo pokazatelji javnih financija, proračun i javni dug", ocijenio je Marić. "Oni vrlo jasno ukazuju, nastavite s ovim mjerama koje ste započeli, prije svega u području javnih financija, nastavite smanjivati javni dug, provoditi reforme i možemo očekivati da bi se hrvatski kreditni rejting i poboljšao, a što je najvažnije za sve nas, to bi utjecalo na cijenu kamate, odnosno na cijenu duga koji svi skupa plaćamo", uvjeren je Marić.

HDZ-ovu najavu smanjenja PDV-a na 24 posto u 2017. smatra realnom. Dodao je kako osobno smatra da je hrvatskom gospodarstvu i društvu u cjelini nasušno potrebno porezno rasterećenje, kako u u segmentu neizravnih poreza, odnosno PDV-a, tako i u segmentu izravnih poreza, prije svega poreza na dohodak i dobit. Marić je uvjeren kako rezultati "stres testa" za 51 banku u EU, koji pokazuju da bi u slučaju određenih šokova bila nužna dokapitalizacija dijela banaka u Italiji i Irskoj, ne trebaju uznemiriti hrvatski bankovni sustav.