Clinton i Trump - dijametralno suprotne vizije budućnost SAD-a

Imate li upaljač?, pita me drhtavim glasom muškarac u invalidskim kolicima ispred centra Wells Fargo u Philadelphiji. Odjeven je u majicu s likom Bernieja Sandersa, na šilterici slogan "Feel the Bern", a bedževi s likom senatora iz Vermonta zakvačeni su i na njegova kolica. Nemam upaljač, ali pokušavam nastaviti razgovor.

Alonzo Stahtam jedva suspreže suze. U Philadelphiji je tog utorka poslijepodne zapravo umrla politička revolucija u koju je toliko vjerovao. Njezin vođa, 74-godišnjak koji je donio svježinu kampanji 2016. i inspirirao mladost, konačno se povukao i pozvao svoje delegate da glasuju za Hillary Clinton.
No, Alonzo, koji dolazi iz republikanske savezne države Idaho, ostaje svoj do kraja. Iako registrirani demokrat, na općim izborima u studenom glasovat će za libertarijanskog predsjedničkog kandidata Garyja Johnsona. Jer njegova Demokratska stranka odavno, kaže, nije njegova.

Bez obzira na razočaranje dijela stranke, Hillary Clinton ide dalje. I prijatelji i neprijatelji od nje mogu naučiti jednu lekciju: predaja nije opcija. Rijetki na američkoj političkoj sceni imaju strpljenja, upornosti i snage poput bivše američke državne tajnice. Bila je ambiciozna prva dama koja je pokušala progurati opće zdravstveno osiguranje davno prije Obame. Kongres ju je sasjekao.

Nije važno, imala je drugi plan. Nakon Bijele kuće postala je senatorica jedne od najvažnijih američkih država- države New York u kojoj nije prije živjela. Nakon toga u predsjedničkoj utrci porazio ju je mladi senator iz Illinoisa Barack Obama. Iako su u utrci vodili žestok rat, prihvatila je ruku pomirenja i ponudu da postane ministrica u Obaminu kabinetu. Uoči konvencije u Philadelphiji iščekivala je odluku FBI-a o mogućoj optužnici zbog korištenja privatnog servera za službenu korespondenciju u State Departmentu. Nije optužena.

Nosi se s vječnim medijskim seciranjem njezina privatnog života, pitanjima o braku s Billom Clintonom i njegovoj nevjeri, opaskama o boji glasa, o pogrešnim frizurama i predugačkim sakoima. Muškarci, i to ne samo na američkoj političkoj sceni, uglavnom bivaju pošteđeni tako opsesivnih analiza. Osim ako baš nemaju stil češljanja poput Donalda Trumpa.

Autobus s natpisom "Ready for Hillary" krenuo je na put odmah nakon završetka konvencije u Philadephiji. 68-godišnja predsjednička kandidatkinja vrelo će ljeto provesti putujući Amerikom. Oponent Trump slijetat će svojim privatnim zrakoplovom na skupove kampanje. Iako oboje pripadaju onom jednom postotku najbogatijih u Americi, njihove su vizije budućnosti zemlje dijametralno suprotne. Hillary Clinton vodila bi zemlju u smjeru koji je zacrtao Obama. Njezina bi vanjska politika vjerojatno bila agresivnija. Donald Trump povukao bi mnogo drukčijih poteza.

Njihov prvi pravi politički okršaj gledat ćemo 26. rujna kada se održava prva predsjednička debata na Sveučilištu Hofstra u Hempsteadu. Naravno, ako Trump ne bojkotira sučeljavanja. Jer i to je moguće u predsjedničkoj utrci ove godine.