Na Kvarneru 4,2 milijuna noćenja - 10% više nego lani

Od ponoći s petka na subotu do danas u 18 sati preko Rupe i Pasjaka u Hrvatsku je ušlo 90.000 osoba. Oni koje smo na granici pitali za odredište većinom su navodili neka od kvarnerskih mjesta.

Stiglo je mnogo Talijana. Jučer je pak zabilježen dolazak velikog broja Nijemaca, Austrijanaca i Slovenaca, tradicionalnih kvarnerskih gostiju. Turistički radnici diljem Kvarnera zadovoljni su rezultatima u srpnju.

A da je srpanj bio doista bolji od lanjskog - potvrdio nam je i resorni ministar turizma Anton Kliman naglasivši da je dva dana prije kraja srpnja ostvareno 23 milijuna noćenja u našoj zemlji, čime je premašen prošlogodišnji rezultat.

U srpnju, kaže statistika, na Kvarneru je ostvareno 640 tisuća dolazaka ili oko 4 milijuna i 200 tisuća noćenja, što je 10 posto više nego lani. Doda li se tom broju komercijalnih noćenja više od milijun onih nekomercijalnih, a to su vikendaši i tzv. prijatelji, Kvarner će u srpnju premašiti 5 milijuna noćenja. 

Smjena turista posljednjega srpanjskog vikenda na Kvarner tradicionalno dovodi Talijane. U mjesecu na izmaku u Opatiji se tražila soba više. Hotelijeri zadovoljni, posebice dolaskom gostiju s nekih novih tržišta - danskog, nizozemskog, britanskog.

Pretpostavljam da to možemo zahvaliti novim aviolinijama koje lete na aerodrom krčki, ali i Mađari su u sve većem porastu, rekla je Željka Stašić iz TZ-a grada Opatije.

Nisu rijetkost ni gosti s Dalekog istoka. Dolazimo iz Kine. Na proputovanju smo. Vrijeme je prekrasno, pogodno za fotografiranje, šetnju uokolo, a poslije ćemo obići i neke od nacionalnih parkova, kažu turisti.

Povećanje broja gostiju ostvarile su i ostale kvarnerske rivijere. Crikvenička, primjerice, srpanj završava s više od pola milijuna noćenja nego lani.

U gradu Krku ostvareno je više od 300 tisuća, a na Rabu više od 400 tisuća noćenja.

Prema podacima iz eVisitora, već dva dana prije kraja mjeseca premašen je prošlogodišnji cjelomjesečni srpanjski turistički promet. Optimističan je i resorni ministar koji je ovih dana boravio na Kvarneru. Ako ne bude nekih većih stresova na tržištu, očekujemo zaista rekordnu sezonu i po broju noćenja, po broju dolazaka, ali i po prihodu koji ćemo ostvariti, koji će sigurno preći 8 milijardi eura ove godine, istaknuo je Anton Kliman.

Velik dio kolača, dakako, očekuje i Kvarner.