Ekskluzivno: Izjave obrane i tužiteljstva uoči objave presude

Završeno je suđenje bivšim pripadnicima jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. Njemački tužitelji zatražili su kaznu doživotnog zatvora, a obrana oslobađajuću presudu. Presuda će biti objavljena sutra u 9 sati.

"Smatramo kako smo u potpunosti diskreditirali sve na čemu je počivala optužnica. Sve optužbe prema Perkoviću bazirane su na Vinku Sindičiću koji više nije relevantni svjedok. Premda smo postigli vrlo dobre rezultate i iako nema dokaza o krivici Perkovića i Mustača - ja tu imam određenu rezervu', izjavio je nakon završetka suđenja Anto Nobilo, branitelj Josipa Perkovića. "Za nama su 123 ročišta. To je bilo jako zahtjevno izvođenje dokaza, s mnogo svjedoka. I obrana se slaže, zaista smo iz hrvatskih arhiva dobili veliki broj dokumenata koje prije nismo imali", izjavio je viši državni odvjetnik Lienhard Weiss.

"Moramo se sramiti što smo imali Hrvate koji su ubijali druge Hrvate iz najnižih pobuda. Svi dokumenti o tome na ovom suđenju postali su javni i dostupni povjesničarima. Pozivam ih da ih počnu proučavati te da ih prikažu hrvatskoj javnosti", izjavio je Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Djureković koji je gostovao u Dnevniku HTV-a. Dodao je kako se u Njemačkoj vodi još nekoliko istraga za ubojstvo hrvatskih emigranata i ovi bi dokumenti i u tim slučajevima mogli pomoći.

Izricanje presude Perkoviću i Mustaču u srijedu od 9 sati možete pratiti na HRT4. i putem streama izravno na portalu. U večernjem terminu na Prvom programu (21 sat) bit će prikazana specijalna emisija. U 20 sati na HTV1 bit će prikazan dokumentarni film "Lex Perković - Tajna udbaškog ubojstva".