Vesna Pusić odustaje od kandidature za glavnu tajnicu UN-a

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova te počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić odustaje od kandidature za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda. O toj odluci pismom je izvijestila hrvatsku javnost. Uputila je i pismo predsjedniku Opće skupštine UN-a, predsjedajućem Vijeća sigurnosti i premijeru Tihomiru Oreškoviću te razgovarala s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem.

Nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti UN-a postalo je jasno da će izbor novoga glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u. Iako u Vijeću sigurnosti predstoji još nekoliko krugova izjašnjavanja prije konačnog izbora kandidata koji će biti predložen Općoj skupštini UN-a, nakon prvog kruga izjašnjavanja smatram da moje šanse za izbor na ovu funkciju nisu realne. Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a te neću sudjelovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor, navela je, među ostalim, Vesna Pusić u priopćenju.

Zahvalila je, kako je navela, svima koji su joj u ovom velikom i nadasve zanimljivom projektu pružali pomoć i potporu. Posebno zahvaljujem vladi Zorana Milanovića koja me predložila te mojim kolegicama i kolegama iz Hrvatske narodne stranke koji su mi, kao i uvijek, pružali pametnu, konstruktivnu i djelotvornu potporu. Zahvaljujem gospodinu Tihomiru Oreškoviću koji mi je kao predsjednik Vlade jedini od tada aktualnog državnog vrha javno izrazio potporu, stoji u pismu.