"Za dom spremni" - govor mržnje ili povijesni pozdrav

Nakon što je Marko Perković Thompson u Kninu dobio prekršajnu prijavu zbog pjevanja početka pjesme "Čavoglave" onako kako je izvodi već 25 godina, a ministar policije pozvao povjesničare da razjasne je li pozdrav "Za dom spremni" zabranjen ili nije - naša je novinarka istražila odredbe zakona i pitala povjesničare što misle.

Zagovaratelji zabrana simbola totalitarnih ideologija u Hrvatskoj pritom zaboravljaju europski standard o osudi svih totalitarizama - i fašizma i komunizma. A ako je zvijezda petokraka 1945. bila simbol oslobođenja od fašista, 1991. u Vukovaru na čelu majora Veselina Šljivančanina bila je simbol ratnog zločina i stradanja civila.
Marko Perković Thompson pjesmu Čavoglave izvodi već 25 godina. Jučer je zaradio prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira. Ministar unutarnjih poslova jasno kaže da je riječ o pokliku iz NDH, koju nitko normalan ne može braniti, ali da ga zakon ne pozicionira jasno. Odgovor na to pitanje uistinu trebaju dati povjesničari koji jasno se trebaju odrediti prema tom pozdravu i svim onim nekim nejasnoćama kao i hrvatsko pravosuđe. Krajnje je vrijeme da dobijemo jasne odgovore što i kako postupati, izjavio je jučer ministar Orepić.
Iako se usklik u zakonu izravno ne spominje, izvikivanje ustaškog pozdrava Za dom spremni prekršajno se kažnjava prema nekoliko zakona:  u Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Postoji i kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, ali u 15-ak osuđujućih presuda između 2011. i 2015. DORH ni jednom ovaj uzvik nije tretirao kao kazneno djelo.

Zakoni su, kaže odvjetnik Veljko Miljević, dobri, ali se u praksi zakazuje jer nema jasnih stajališta o tome što objektivno izaziva vjersku i nacionalnu mržnju. Upitan treba li jasno u zakonu izrijekom navesti da je pozdrav "Za Dom, spremni" kažnjiv po određenom zakonu, Miljević kaže da prema njegovom mišljenju zakon ne može ulaziti u rješnje jedne jedine situacije. Zakon je po svojoj naravi opći akt, dodao je.

Za sada je najviša kazna izrečena Josipu Šimuniću. Zbog kršenja Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima kažnjen je s 25 tisuća kuna. Ja nisam ništa pogrešno radio. Ja navijam za svoju Hrvatsku, za svoj dom i ako to nekome smeta, onda je to njegov problem, nije moj problem, rekao je tada Šimunić.

Problem je što je taj pozdrav koristio ustaški pokret, kaže povjesničar Dragan Markovina, a tko se poziva na libreto opere Nikola Šubić Zrinski ne govori istinu. Svi ti ljudi koji koriste taj pozdrav, koji ga uzvikuju, koji pjevaju te pjesme rade to isključivo zato da na neki način odaju simboličku počast ili se poistovjete s ustaškom državom i ni iz jednog drugog razloga. Tako da je čitava ta dilema smiješna i bespotrebna, ističe Markovina.

Povjesničar Ante Nazor smatra, pak, da bojnu "Čavoglave" treba staviti u kontekst vremena u kojem je nastala, kao i druge simbole. Upravo pozdrav "Za Dom, spremni" i zvijezda petokraka primjer su tome jer su u različitim kontekstima bili u 40-im godinama i 90-im godinama prošlog stoljeća i ponavljam sve treba staviti u kontekst vremena. Ako ćemo zabranjivat, treba jednako zabraniti po istim kriterijima sve simbole totalitarnih sustava, mišljenja je Nazor.