Trump neizravno pozvao na ubojstvo Hillary Clinton

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump sugerirao je da bi aktivisti koji se bore za pravo nošenja oružja mogli zaustaviti demokratsku suparnicu Hillary Clinton u tome da izabere liberalne suce za Vrhovni sud te izazvao novi val kritika.

Bude li ona birala svoje suce, ništa nećete moći učiniti, rekao je Trump na skupu u Sjevernoj Karolini. Izborni stožer Hillary Clinton tu je primjedbu nazvao "opasnom". Osoba koja nastoji biti predsjednik SAD-a ne bi smjela predlagati nasilje ni na koji način, rekli su.

Upitani da objasne što je točno Trump mislio, članovi njegova stožera odgovorili su da se to odnosi na pridobivanje zagovornika Drugog amandmana koji jamči pravo nošenja vatrenog oružja te da svoj glas na izborima daju Trumpu. To se zove snaga ujedinjenja - Drugi amandaman ima nevjerojatan duh i sjajno ujedinjuje, što ljudima daje veliku političku snagu, stoji u izjavi Trumpova stožera.

Predstavljajući Trumpa na skupu u Sjevernoj Karolini, bivši newyorški gradonačelnik Rudy Guliani optužio je medije da su primjedbu izvukli iz konteksta kao bi išli na ruku Clinton. Ono što je Trump time mislio jest da vi imate moć glasovati protiv nje. Znate zašto? Jer ste Amerikanci, rekao je. To dokazuje da je većina medija naklonjena Hillary Clinton. Učinit će sve što mogu da unište Donalda Trumpa, dodao je.