Izdana lokacijska dozvola za gradnju crkve bl. Alojzija Stepinca u parku na Savici

Grad Zagreb izdao je lokacijsku dozvolu za gradnju crkve bl. Alojzija Stepinca u parku na Savici po kratkom postupku, unatoč prigovoru stručnjaka na proceduru i projekt te prosvjedu građana, a gradnja bez ikakvih kriterija omogućena je kada je GUP zelenu površinu potiho preimenovao u iznimku urbanog pravila, priopćila je inicijativa "Čuvamo naš park".

Ističu kako je dozvola, za sada nepravomoćna, izdana u najkraćem mogućem roku, a površina koju zauzima kompleks crkve i župnog dvora otprilike jednaka površini bloka hotela Esplanade u Zagrebu.

Dodaju kako su ''Bandićevoj administraciji'' trebala samo dva dana da odbaci dvjestotinjak zaprimljenih prigovora. Članovi inicijative ''Čuvamo naš park'' požalili su se kako su prigovori odbijeni uz štura obrazloženja. Napomenuli su kako se radilo o ozbiljnim prigovorima na proceduru i sam projekt, koje su sastavljali sudski vještaci, pravnici, arhitekti i krajobrazni arhitekti. Vijeće gradske četvrti također je protiv gradnje u parku, napomenuli su.

Članovi inicijative smatraju da je izdavanje lokacijske dozvole posljednja u nizu sumnjivih radnji koje Grad provodi. Ističu da u neposrednoj blizini parka postoje druge prikladnije lokacije za gradnju, te da se i velik broj vjernika sa Savice protivi uništenju dijela parka.

Govorimo o raskošnom kompleksu pastoralnog centra koji uključuje zvonik visine 45,3 metra čiji je vrh ''perforiran radi bolje čujnosti zvona'' i crkvi s 420 sjedećih mjesta, župnim uredom, dvjema dvoranama, uredom Caritasa, stanovima za župnika, vikara i domaćicu, servisnim prostorima garaže, spremištem, sanitarijama, stubištem, stoji u priopćenju.