Liječnici opće medicine odlučili uvesti liste čekanja

Preopterećeni liječnici opće i obiteljske medicine odlučili su uvesti liste čekanja. Definirana su hitna stanja kada će pacijent odmah ući u ordinaciju i ona kada će morati čekati i nekoliko dana.

Naime, dnevno primaju više od stotinu pacijenata i ne mogu im se, kažu, dovoljno posvetiti. Stoga traže rad prema propisima i europski prosjek od 35 pacijenata na dan, pa bi za svakoga od njih liječnik imao 20 minuta. Ovako je, kažu, proces rada ugrožen, oni su na rubu izdržljivosti, a kvaliteta usluga sve je upitnija.Nedostatak liječnika, godišnji odmori, zamjene, čekaonice prepune, nervoza na vrhuncu. Sestre i liječnici na rubu su izdržljivosti jer višestruko nadmašuju europski prosjek - umjesto 35 primaju 100-200 pacijenata na dan. Jedna je liječnica neki dan primila čak 206 pacijenata!

Stoga iz KoHOM-a zahtijevaju promjene. Najviše 35 pacijenata dnevno kojima umjesto dosadašnjih od 3 do 5 žele posvetiti barem 20 minuta.

I dok se zauzima za administrativno rasterećenje liječnika, ministar zdravlja Dario Nakić ne podupire ni liste čekanja ni program "20 minuta za jednog pacijenta". Smatra da pacijentu treba posvetiti onoliko vremena koliko je potrebno za pregled, katkad i više od 20 minuta. S ministrom se slažu i u Udruzi pacijenata.Nije dobro da se liječnik nakon odrađene smjene osjeća iscijeđeno jer takav doktor ne može, nakon što primi 40-ak pacijenata, više normalno funkcionirati.

Jedno je sigurno - liječnika je premalo, a pacijenata previše. Liječnika nedostaje na sve strane, specijalista pogotovo, a imamo i one koji po sili zakona moraju u mirovinu premda to ne žele.

Stomatologinja Mirna Maretić moli odgovorne institucije za produljenje rada. Razlog je jednostavan - specijalista dječje i preventivne dentalne medicine zaista nema dovoljno.Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) poslala je pismo predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović u kojem apelira da svojim političkim utjecajem stvori preduvjete za ostanak liječnika u Hrvatskoj.

Hubolovci traže da se liječnike proglasi strukom od posebnog nacionalnog interesa te promjenu Kaznenog zakona u smislu da se napad na liječnika tretira kao napad na službenu osobu.