Srbija Miloševiću diže spomenik?

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i počasni predsjednik njegove Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić najavili su da će od države tražiti podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, nakon što je u jednom odjeljku haške presude Karadžiću navedeno kako nema dovoljno dokaza da je Milošević bio član udruženog zločinačkog pothvata u BiH.

Ministri Dačić i Vulin, i sami dio Miloševićeva režima 90-ih, to su iskoristili kako bi zaključili da je Milošević oslobođen svake krivnje za ratne zločine u BiH, kako je njegova politika 90-tih bila ispravna te da haška presuda Karadžiću dovodi u pitanje politiku Zapada prema Srbiji od 90-ih do danas.

Za one koji tvrde da je haška presuda Karadžiću amnestirala Miloševićevu politiku, bombardiranje SR Jugoslavije '99. simbol je nepravednog kažnjavanja Srbije i srpskog naroda.

I predsjednik Nikolić kao službena osoba rekao je da bi se trebali ujediniti oko spomenika Miloševiću. I da su oni podržavali njegovu politiku 90-ih godina i da su se ljutili na njega kad je bio popustljiv prema BiH i Hrvatskoj, ističe aktivistica za ljudska prava Vesna Pešić.

Mi smo sada u situaciji da nam kaže da se oni Miloševića zapravo ne odriču i da je taj put dobar, naglašava Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo.

Deset godina je Nemanja Stjepanović izvještavao s haških suđenja. Kao kroničar napominje kako u presudi Karadžiću ipak piše da je Milošević oružjem i dobrovoljcima pomagao ratne operacije bosanskih Srba. Podsjeća i na bitan trenutak suđenja Miloševiću.

Istražno vijeće zaključilo je da postoji dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se izvan razumne sumnje moglo zaključiti da je Slobodan Milošević bio sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, s ciljem da se počini genocid i drugi zločini u raznim općinama u BiH, ističe Nemanja Stjepanović.Pravomoćna presuda u slučaju Martić dokazala je da je Milošević - čiji su grob u vrtu obiteljske kuće u Požarevcu, na njegov rođendan, pohodili uglavnom stariji poklonici - bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata u Hrvatskoj, ali i kada je riječ o zločinima nad kosovskim Albancima '99.

Jedino je bitno da Srbija nema veze s događajima u BiH u smislu zločinačkog pothvata. Što se tiče lika i djela Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, kao tri ključna čovijeka u raspadu SFRJ - to prepustimo povijesti i vremenu da presudi, rekao je odvjetnik Slobodana Milosevića Toma Fila.

Za razliku od Zagrebu omiljenog ministra Vulina, koji to redovito čini, sam Dačić, nekadasnji Miloševićev glasnogovornik, nikada nije pohodio požarevački grob.

Što bi oni drugo nego rehabilitirali vlastitu prošlost i to što su oni bili - da je to ispravno, smatra Vesna Pešić.Opozicija tvrdi da je ideja o podizanju spomenika Miloševiću pokušaj stavljanja znaka jednakosti između njega i ubijenog Zorana Đinđića.

Za Dnevnik 3 ovu je temu komentirao povjesničar doc. dr. sc. Ante Nazor.Rekao je da je povijest već ocijenila ulogu Miloševića i Srbije u ratovima 90-ih. Postoje brojni izvori koji vrlo jasno pokazuju da je tadašnja Srbija koju je vodio Milošević odgovorna za ratove u Hrvatskoj i BiH
Ne znam zašto se reagira na svaki takav događaj u Srbiji jer on nema nikakvu znanstvenu vrijednost, dodao je.