Vatrogasci dovršavaju gašenje požara koji su poharali okolicu Šibenika

Stotinjak vatrogasaca dovršava gašenje požara koji su poharali okolicu Šibenika. Grad Šibenik podignuo je pripravnost na višu razinu. Policija i gradsko komunalno redarstvo patroliraju terenom. Uvodi se i protupožarni videonadzor.

Na podmetanje požara sumnja i policija. Provodi istragu, no zasad nikoga ne sumnjiče.Razbuktao se požar u Danilu u šibenskom zaleđu nakon što su sinoć i noćas lokalizirani veliki požari kod Brodarice i Žaborića, pokraj Šibenika, doznaje se iz Županijskog centra 112 u Šibeniku.

U gašenju požara sudjeluju brojni šibenski vatrogasci, a rano jutros stigla su i dva kanadera i tri air tractora Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, koje gase na požarištu Danilo, doznaje se iz Ministarstva obrane RH (MORH). Ovo je treći dan zaredom da su zračne snage MORH-a angažirane na požarištima kod Šibenika.

Požar koji je jučer navečer buknuo na teško pristupačnom terenu južnih padina vrha Šibenik, na predjelu Borovac, i dalje se širi, a na požarište su stigli prvi od 36 vatrogasaca s Makarskog primorja i 10 pripadnika HGSS-a te radnika Parka prirode Biokovo koji su jutros oko pet sati krenuli iz Makarske.

Gori na površini od oko 350x500 metara četvornih, a zračne snage zbog jakog sjevernog vjetra koji puše na Biokovu gdje je temperatura samo 9 Celzijevih stupnjeva ne mogu im za sada pružiti pomoć u gašenju, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine koji prati akciju gašenja na Boiokovu.

Gašenje požara na Biokovu će, kako se doznaje, potrajati nekoliko dana jer je teren na kojemu se požar širi vrlo nepristupačan, pun kamenih litica, škrapa i udubina u kojima je suho lišće i trava visine i do šezdesetak centimetara pa će biti potrebno, nakon pomoći zračnih snaga, kopanjem kanala uokolo požarišta i drugim načinom rada gasitelja na takvom terenu obuzdati širenje vatre, a tek zatim krenuti u sanaciju požarišta, dodao je Glavina.Samo jučer planulo je 12 požara na šibenskom području. Zbog brojnih požara sastao se gradski Stožer za zaštitu i spašavanje. Stupanj pripravnosti podignut je na višu razinu, alarmirane su sve interventne službe, a pomoć se traži i od građana. Na terenu su i dalje brojne vatrogasne snage.Jučerašnji je dan bio najteži u požarnoj sezoni u okolici Šibenika, vatra se u jednom trenutku primaknula kućama. U opasnosti je bila imovina ljudi, naravno i životi tijekom akcija gašenja svih tih požara. Potrošeni su milijuni kuna. Policija sumnja u podmetanje požara. Provode istragu, no zasad nitko nije doveden u izravnu vezu s izbijanjem vatre.