Svjetska izložba 'Majka Terezija: Život, duhovnost i poruka' u Zagrebu

Hrvatska radiotelevizija u nedjelju 4 rujna, na dan proglašenja Majke Tereze svetom, emitira poseban program. Na prvom programu nakon Dnevnika u 20 sati možete pogledati dokumentarni film Ljiljane Bunjevac Filipović 'Prateći majku Terezu', a nakon dokumentarca pogledajte emisiju 'Velika djela male žene'.

A danas u Zagreb stiže svjetska putujuća izložba o Majci Terezi i planirano je istovremeno otvaranje u Rimu i Zagrebu. Izložba se otvara večeras u 19.30 sati u crkvi sv. Blaža. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska zavirila je na izložbu prije večerašnjeg otvorenja:Na 78 fotografskih ploča inspirativna slikovna biografija Majke Terezije prati njezin život od djetinjstva i odrastanja u Makedoniji, osnivanja nove redovničke zajednice, pa do proglašenja svetom.

Prikazane su fotografije i dokumenti iz arhiva Misionarki ljubavi koji otkrivaju njezinu duhovnost te snažnu povezanost sa Zagrebom. Tako će se moći vidjeti njezinom rukom napisani vječni zavjeti, njezin molitvenik, fotografije obitelji Bojađiju (Bojaxhiu), ali i saznati druge pojedinosti o životu te nobelovke.

U emisiji Hrvatska uživo o izložbi su govorili Zvonimir Atletić, fotograf koji je majku Tereziju osobno pratio na njezinu putu i organizator izložbe Ivan Tašev:Mnogo je knjiga posvećeno životu i djelu Majke Tereze. Bilo da se radi o kolekciji njezinih najdražih molitvi, uputama kako se odnositi prema bolesnima i siromašnima i razvijati sve više ljubavi, ali i njezinoj intimi tj. njezinim pismima svaka knjiga uvijek doživi uspjeh. I danas pričamo o njima, najprodavanijim i najtraženijim knjigama ali i o novim naslovima. O nekima od njih govorio je  Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum:Ekipa HTV-a posjetila je samostan Redovnica misioniraske ljubavi u zagrebačkoj Jukićevoj ulici. Sestre misionarke s te adrese nesebično pomažu ljudima koji su odbačeni od svijeta, utjehu pružaju beskućnicima, gladnima, pa nije čudo da najveću inspiraciju nalaze baš u djelima Majke Tereze. Evo priče o njima: