510 godina Državne ergele Đakovo i 210 godina lipicanskog uzgoja

Danom Državne ergele Đakovo ta državna ustanova danas cjelodnevnim programom obilježava dva velika jubileja - 510 godina djelovanja i 210 godina lipicanskog uzgoja. 

U programu za sve uzraste posjetitelja sudjeluje stotinjak sudionika i oko 70 konja, a odazvao mu se veliki broj konjogojskih udruga s područja Đakovštine i Slavonije. Proslavi jubileja nazoče i predstavnici drugih ergela, također državnih, iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, kao i tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić te izaslanica predsjednika Sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Program je počeo svečanim mimohodom sudionika središnjim ulicama Đakova,  a potom je u zatvorenoj jahaonici u krugu Pastuharne održan središnji program uz konjičku predstavu za goste i posjetitelje.

Ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik, Nidal Korabi, istaknuo je da se ovakvim programima i otvaranjem vrata Ergele za posjetitelje, želi da ova ustanova postane hrvatski brend. Turističkim aktivnostima koje iniciramo želimo potaknuti gospodarske subjekte u cilju intenzivnijeg gospodarskog razvoja, dodao je.

Ergela Đakovo djeluje na dvije lokacije - u Pastuharni u centru grda gdje traje obuka konja, i na ergeli Ivandvor izvan grada, gdje su smješteni matično stado kobila i ždrebad do svoje treće godine nakon čega odlazi na obuku u Pastuharnu. Ivandvor je osnovan 1912. godine i sačuvao je umnogome svoju izvornost iz tog vremena.

Ergela im oko 160 grla, a djeluje s dvije ustrojstvene jedinice - s ergelom Đakovo i ergelom Lipik, dok joj je sjedište u Đakovu.

Počeci ergele Đakovo vezuju se uz đakovačke i bosanske biskupe i njihovu, biskupijsku ergelu, a lipicanci su iz Lipice u Đakovo stigli spašavanjem pred francuskom vojskom na čelu s Napoelonom.