Papa Franjo proglasio svetom Majku Tereziju

Majku Tereziju, koja je život posvetila najsiromašnijima i odbačenima, papa Franjo proglasio je u nedjelju sveticom na misi koju je na Trgu svetog Petra u Rimu pratilo oko 100.000 vjernika. Proglašavamo blagoslovljenu Terezu od Kalkute sveticom i stavljamo je na popis svetaca, nalažući da bude štovana od cijele Crkve, kazao je papa Franjo.

Majka Terezija je, naglasio je Papa, braneći nerođene, bolesne i napuštene, posramila svjetske vođe zbog zločina siromaštva koje su sami prozročili.

Kanonizacija Majke Terezije, koju je sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženom 2003., radost je za cijelu Crkvu.

U katoličkom kalendaru Majka Terezija, koja se pola stoljeća u indijskoj Calcutti skrbila za siromašne, slavit će se 5. rujna, na dan njezine smrti.U povodu kanonizacije Majke Terezije u Calcutti su bili postavljeni golemi televizijski ekrani, kako bi se mogla pratiti svečanost iz Vatikana. U centrima Misionarki ljubavi te crkvama diljem Indije održavaju se posebna misna slavlja i skupne molitve, a u svim katoličkim župama organizirani su zajednički obroci, kao simbol podsjećanja na služenje Majke Terezije siromašnima i potrebitima.Sveta Majka Terezija rođena je 26. kolovoza 1910. u Skoplju u Makedoniji kao Gonxha Bojaxhiu. Krštena je rimokatolkinja te je u Skoplju pripadala manjinskoj religiji. U tom je gradu provela i djetinjstvo, ali je rano odlučila da će se posvetiti vjerskom životu.Napustila je dom s 18 godina i preko Zagreba, čijom će počasnom građankom kasnije postati, stigla u samostan Sestara Loretskih u Dublin. Odatle će se 1929. zaputiti u Indiju.

Počela je raditi u indijskim siromašnim četvrtima, poučavati djecu i brinuti se za bolesne. Godine 1950. službeno je utemeljila Misionarke ljubavi kao kongregaciju u biskupiji u Calcutti. Preminula je 1997., a blaženom ju je proglasio sv. Ivan Pavao II. samo šest godina kasnije, 2003.

U specijalnoj emisiji Velika djela male žene gostovali su teatrologinja s Umjetničke akademije u Osijeku prof. dr. Sanja Nikčević, nekadašnji veleposlanik u Indiji dr. Drago Štambuk i pisac životopisa Majke Terezije don Lush Gjergji.

A što je ostalo u Calcutti nakon smrti Majke Terezije, pogledajte na HRTi u dokumentarnom filmu Ljiljane Bunjevac Filipović "Prateći Majku Tereziju" koji je prikazan u 20 sati na Prvom programu.