Specijalizanti upozoravaju da su žrtve robovlasničkih ugovora

Pravilnik o specijalizacijama donesen 2011. mlade je liječnike doslovno ucijenio. Članak 11. predvidio je naknadu štete ne ostanu li raditi u bolnici koja im je omogućila specijalizaciju i s kojom su potpisali ugovor o radu. Iznosi koje bi morali vratiti bolnicama katkad se penju na više milijuna. Da se takva praksa ukine i ugovori revidiraju, preporuka je mjerodavnoga Ministarstva koje je donijelo i izmjenu Pravilnika. No, mnogi su se ravnatelji bolnica na nju jednostavno oglušili.

Maja Živković
psihijatrica je bolnice u Vrapču, ali skrb o pacijentima nije joj jedina briga. Iako je uredno odradila specijalistički ugovor s bolnicom u Popovači, ta je ustanova sudskim putem tereti za enorman iznos. Među ostalim traže povrat svih brutto plaća, računajući ih kao cijenu specijalističkog usavršavanja, prikupilo se i kamata i sudskih troškova. Sveukupno to je  sada  oko milijun kuna. Kao pošteni liječnik koji radi u RH, taj iznos ne možete imati, kaže Živković. 

Izvršni odbor HLK inicirao 66 disciplinskih postupaka zbog specijalizanata

Još 2011. tadašnji ministar zdravlja Darko Milinović donio je novi pravilnik kojim su specijalizanti u matičnoj bolnici trebali odraditi onoliko godina koliko je trajala specijalizacija. No, dio ravnatelja na taj se pravni akt oglušio, odbijajući potpisati nove ugovore sa specijalizantima. Primjerice, samo bolnica u Popovači trenutačno tuži šest svojih nekadašnjih liječnika. Nažalost, ravnateljica bolnice, tadašanja i sadašnja, to nije učinila i mi smo, smatrajući da smo odradile specijalizaciju koliko je trebalo, dale otkaz i otišle raditi u druge javne zdravstvene ustanove u RH. nakon samo tri mjeseca uslijedili su tužbeni zahtjevi, dodaje.

Specijalizanti diljem Hrvatske sve glasnije upozoravaju da su žrtve robovlasničkih ugovora sa zdravstvenim ustanovama. Iako je i Vrhovni sud presudio da bolnice ne smiju tražiti povrat zarađenih plaća, bolnice na njima i dalje inzistiraju, tvrde da ulaze u cijenu usavršavanja.

Za početak bih razbio jedan mit. Nama se ne financira specijalizacija. Mi dobivamo plaću za rad koji obavljamo. Dakle specijalizanti nisu na školovanju, nego praktički rade specijalistički posao. Samo što je on pod nadzorom ili bi barem trebao biti pod nadzorom. O tom potom. Dakle, mi radimo kao i stariji doktori, kaže dr. Davor Kust, predsjednik Povjerenstva za mlade liječnike HLK.

Rigorozni ugovori trebali su zadržati liječnike u Hrvatskoj, osobito u manjim sredinama gdje je izraženiji manjak specijalista. No, jedino što se dogodilo jest to da nekim liječnicima sada prijete i ovrhe. Ovaj model definitivno ne funkcionira. Ovakva praksa ne postoji nigdje u Europi, tvrdi dr. Živković. Potrebni su bolji uvjeti rada. Ima mnogih mjera koje smo mi predlagali, nažalost, nije se nijedna od njih na praktičnoj razini ispunila. Od povoljnijeg kreditiranja i tako dalje, dodaje dr. Kust.

Dok iz bolnice u Popovači javno ne istupaju, u Sisačko-moslavačkoj županiji koja je osnivač bolnice kažu, specijalizanti su ugovore potpisali, a novi pravilnik kojim bi se ti ugovori mijenjali poslali su na ocjenu ustavnosti. Hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje oko dvije i pol tisuće specijalista. Još dramatičnije moglo bi biti za nekoliko godina, jer pred mirovinom je njih još oko tri tisuće, dok mladi specijalisti sve češće izabiru - mnogo bolje plaćeni rad, u boljim uvjetima, u inozemstvu.

U emisiji Hrvatska uživo gostovao je i dr. Ivan Vukoja, tajnik Hrvatske udruge bolničkih lječnika - HUBOL. Njegov komentar na ovu temu pogledajte u videu.