Mitropolit Porfirije: Odgovorni smo za vrijeme i prostor u kojem živimo

Prvi čovjek pravoslavlja carigradski patrijarh Bartolomej Prvi dolazi u posjet Srpskoj pravoslavnoj crkvi to jest Zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji i Pakračko-slavonskoj eparhiji. Patrijarh Barotolomej sudjelovat će na znanstvenom skupu o jasenovačkim žrtvama u Zagrebu, a sutra će služiti liturgiju u Jasenovcu te posvetiti episkopski dvor u Pakracu. Premijer Tihomir Orešković sastat će se s patrijarhom Bartolomejom u 15 sati u Banskim dvorima. Uz predsjednika Vlade bit će ministar pravosuđa Ante Šprlje.
U HRT-ovu Studiju 4 jučer je gostovao mitropolit Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Posjet patrijarha Bartolomeja planiran je puno ranije i nema veze s održavanjem parlamentarnih izbora u RH, napomenuo je. Njegove su poruke uvijek evanđeljske - poruke ljubavi i mira te da uvijek budemo svjesni da ne postojimo bez drugih i kako sami sebi nismo dovoljni. I ovaj posjet bit će pokušaj da se grade mostovi svih sa svima, rekao je mitropolit Porfirije.

Ovo je prvi posjet nekog vaseljenskog patrijarha Hrvatskoj i to mu daje na važnosti. Moram potvrditi da ekumenski dijalog raste i razvija se, naglasio je.

U Jasenovcu će se služiti sveta liturgija u povodu 75 godina od osnivanja logora. U liturgiji ćemo se moliti Bogu, a to pokazuje smisao i naš odnos prema Jasenovcu. Vjerujemo da mučenici nadilaze vrijeme i prostor i da ne pripadaju konkrenom narodu nego nama svima koji živimo po Božjim zapovjedima, rekao je mitropilit Porfirije. Njihov je poziv da priznamo i volimo mučenike iz drugih naroda, dodao je.

Moram naglasiti da nije dobro da se ljudi lišavaju prava na glasovanje na izborima. Naravno, nikada ne mogu reći tko za koga treba glasovati jer smatram da to ne pripada nama velikodostojnicima - episkopima pa i biskupima bilo koje crkve. Siguran sam da demokracija podrazumijeva da smo odgovorni za prostor i vrijeme u kojem živimo. Ono što je važno za narod kojemu ja pripadam je da se ne ustručavamo jer ne postoje objektivni razlozi od odustajanja da projavimo svoj identitet pa i na izborima, kazao je mitropolit Porfirije.