Plenković: Volio bih kad bi se HSS vratio suradnji s HDZ-om- vrata su otvorena

U prvoj ovosezonskoj emisiji "Intervju tjedna", urednice i voditeljice Jasmine Popović, gostovao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Rekao je kako su protekla tri mjeseca, od kada je najavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ, sigurno najintenzivnije političko razdoblje u njegovu životu. Imao sam priliku obići Hrvatsku nekoliko puta, poslati poruku svojim kolegama i kolegicama u stranci kako vidim HDZ. Kao jasno profiliranu stranku desnoga centra, narodnjačku, demokršćansku. Sve ono što su naši utemeljitelji i predsjednik Tuđman htjeli. Činjenica je da smo u samo dva mjeseca od objektivno dosta velikog pada rejtinga u javnosti došli u situaciju da smo pobijedili i to uvjerljivo, rekao je Plenković.

Dodao je kako je to poticaj i ohrabrenje za daljnju konsolidaciju stranke i naravno okretanje partnerima na političkoj sceni koji su također prošli prag i osvojili mandate u hrvatskom Saboru da zajedno formiraju stabilnu vladu.
Činjenica je da smo počeli razgovore s Mostom. Iznimno poštujemo njihovih 13 mandata te su se tu potvrdili kao relavantan politički akter na sceni kao i razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina. Ja osobno kao predsjednik HDZ-a želim da budućoj vladi svi predstavnici nacionalnih manjina daju potporu. Kad je riječ o Mostu, dogovaramo se u paketu, a moto razgovora je: Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. To znači da razgovaramo o sedam točaka koje je Most istaknuo uoči izbora, bio je otvoren Plenković.

Računa da će imati stabilnu potporu. Stabilna potpora ja ona u kojoj neću morati paziti je li netko od zastupnika na putu je li je bolestan hoće li doći na glasovanje. Stabilna je ona potpora koja će ići daleko više od 80 mandata u hrvatskom Saboru. Mislim da će to biti slučaj, kazao je. Na pitanje koje su to stranke, odgovorio je kako je Most otvoren, dva zastupnika Milana Bandića su otvorena, a tu su i zastupnici nacionalnih manjina. 

Na pitanje kakvi su kontakti s ostalim strankama na političkoj sceni Plenković je odgovorio da je za njega na sceni najvažniji partner Hrvatska seljačka stranka. Za HDZ je Hrvatska seljačka stranka naša jedina rođakinja u političkom smislu, svi ostali su nam partneri. Ja bih volio kada bi se ta stranka vratila suradnji sa svojom političkom obitelji, rekao je Plenković. Što se mene tiče ta vrata su otvorena, dodao je. "S kolegicom Marijanom Petir, koja je s nama u EP-u, odlično surađujem i volio bih taj tip suradnje nastaviti. Znate da je gospodin Hrg bio na drugom mjestu u našoj drugoj izbornoj jedinici i ostvario je vrlo solidan izborni rezultat, pomogao izbornom uspjehu u toj jedinici. Ono za što sam ja spreman je jedna cjelovita suradnja s HSS-om", dodao je Plenković.

Što se tiče budućih resora, Plenković nije želio spominjati ni jednog od kandidata za buduće ministre, ali je naglasio kako HDZ ima velik broj dokazanih zastupnika i dokazanih ministara. S obzirom na to da moramo s drugim partnerima dogovoriti suradnju, tek ćemo vidjeti koji će to resori biti koji će pripasti HDZ-u, a koji budućim partnerima u vladi. Tako da o imenima ne bih spekulirao.

Jedano od pitanja bilo je hoće li se mijenjati struktura vlade, a Plenković je odgovorio da će sigurno biti nekih modifikacija. Bit će sigurno više potpredsjednika vlade. Mislim da bi četiri potpredsjednika vlade bilo primjereno i da bi na taj način mogli imati vrlo učinkovitu izvršnu vlast, rekao je. Što se tiče ostanka ministra Hasanbegovića, Plenković je rekao: Ja ću samo ponoviti da je stvar mandatara da određuje ministre u vladi.

Posljedice ovakve pobjede HDZ-a smanjile su populizam, osobito na desnom političkom spektru, ojačale mainstream i stvorile pretpostavke za formiranje stabilne hrvatske vlade. Sve što sam htio postigao sam na ovim izborima, rekao je na kraju intervjua Plenković.