Plenković i Petrov: Dio Mostovih zahtjeva ostvariv odmah, dio kasnije

Završio je drugi krug pregovora čelništva HDZ-a i Mosta o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju vlade. Dogovorena je platforma za buduću stabilnu Vladu i hodogram promjena. Neke od Mostovih uvjeta moguće je ostvariti odmah, a idući sastanak je najavljen za idući ponedjeljak, kazali su Plenković i Petrov. Nije se pričalo o ministarstvima, ona će biti predmet budućih razgovora.

Današnji razgovori su bili fokusirani na 7 Mostovih točaka. Dio tih točaka realno je ostvariv na početku saziva Sabora, dio tih točaka bit će sigurno dio programa Vlade RH s jasno definiranim hodogramom. Pojedine točke zahtijevaju dodatne konzultacije. Dogovoreno je da naši stručnjaci precizno definiraju zaključke po svakoj od tih točaka, a idući će se sastanak održati idući ponedjeljak", izjavio je nakon završetka razgovora Andrej Plenković. "Radimo na platformi stabilne vlade", dodao je. 

Božo Petrov je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su protekli razgovori. "Neke su stvari provedive odmah, a za neke se čeka riječ stručnih skupina", kazao je Petrov. Nada se da će idući ponedjeljak razgovori biti gotovi - barem što se tiče ovih 7 jamstava. Dodao je da Most ovog trenutka neće inzistirati na isključivom gospodarskom pojasu, ako im stručnjaci daju jasne protuargumente. Za HRT pristojbu kazao je kako će se ići u smanjenje HRT pristojbe, ali ne ovog trenutka, nego u roku od 6 mjeseci. "Unutar 30 dana konstituirat će se Sabor i izglasati zakoni. Za stvari koje zahtijevaju dodatne pripreme - HDZ i Most će potpisati sporazum u kojemu će se naznačiti stvari koje se trebaju učiniti, s jasno izrađenim rokovima", kazao je Petrov. 

Plenković je dodao kako su se brzo dogovorili vezano za prava državnih dužnosnika, korištenja tri preferencijalna glasa na izborima, financiranja političkih stranaka i HNB-a. "Sustavno pristupamo HRT-u, smatramo da se ona mora restrukturirati, a pitanje pretplate je u nadležnosti NO-a HTR-a i vezana je za sporazum s Vladom. To nisu stvari koje se mogu donositi temeljem dogovora dviju političkih stranaka", dodao je Plenković.

Neslužbeno se doznje kako je HDZ spreman Mostu ponuditi 4 ministarstva, a da Most traži više, čak i sedam. Uoči sastanka počelo se neslužbeo govoriti o imenima budućih ministara i četvero potpredsjednika Vlade. Spominju se Zdravko Marić, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Božo Petrov za unutarnje poslove. Pojavila se i informacija da će Furio Radin biti potpredsjednik Sabora i da je to želja Milorada Pupovca. Most na čelu Sabora zagovara Roberta Podolnjaka. Također se govori kako će ministar EU fondova biti Tomislav Tolušić, pomorstva - Oleg Butković, turizma - Anton Kliman. Neslužbeno, Drago Prgomet se spominje kao novi ministar zdravlja, ali na tom se mjestu vidi i Darko Milinović. Također i Miro Kovač vidi sebe na mjestu ministra vanjskih poslova, a na to mjesto cilja i Davor Božinović.     

Petrov: Pregovori s HDZ-om pozitivniji i konstruktivniji nego prije

Most je svojih sedam uvjeta za podršku u formiranju Vlade objavio uoči parlamentarnih izbora i oni se odnose na demokratizaciju izbornog sustava, proglašenje isključivog gospodrskog pojasa, izmjene ovršnog zakona, Zakona o HRT-u, Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, lokalnoj i područnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtke koje bi se odnosilo na mala i srednja poduzeća.

Očekujem nastavak razgovora od prošlog puta o sedam točaka koje je Most stavio i drugim pitanjima koja se tiču programa vlade, kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a. Istaknuo je i da na razgovorima najavljenima za poslijepodne neće biti riječi o kadrovskim pitanjima.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković očekuje vrlo otvorene razgovore u cilju da se napravi program i sastavi vlada koja će imati potporu ne samo parlamentarne većine, nego i javnosti. Očekujem da će razgovori biti u istom pozitivnom duhu, očekujem da ćemo napraviti korak dalje ka formiranju stabilne parlamentarne većine a nakon toga i stabilne vlade, kazao je Jandroković novinarima.


Pregovore HDZ-a i Mosta u emisiji Hrvatska uživo komentirala je bivša premijerka i Jadranka Kosor. Smatra da je SDP učinio veliku uslugu time što je odustao od pregovora i situacija je čista. Misli da će HDZ ići na koaliciju s Mostom, ali će se nastojati privući i manjinci, i Milan Bandić. Pitanje je jesu li ovo Mostu jedini zahtjevi - oni će najvjerojatnije inzistirati na svom imidžu čuvara vladavine prava i tako graditi svoju poziciju za iduće izbore.