Program Enable - putokaz za borbu protiv vršnjačkog nasilja

U Zagrebu je započela dvodnevna međunarodna konferencija Europske mreže protiv zlostavljanja u nastavi i u slobodno vrijeme (ENABLE), na kojoj će svjetski stručnjaci i sudionici projekta predstaviti rezultate aktivnosti te razgovarati o prevenciji nasilja, uz predstavnike domaćih i inozemnih stručnjaka te učitelja i učenika.

ENABLE je projekt koji financira Europska unija sa ciljem korištenja holističkog pristupa i inovativnih edukativnih materijala za informiranje mladih i osposobljavanje da promišljaju vlastito ponašanje. U Hrvatskoj je dosad proveden u tri zagrabačke i dvije kninske škole, no kako je oko 100 učitelja prošlo trening za primjenu sadržaja iz ENABLE programa od ove godine će se koristiti u različitim školama, kazala je Lidija Kralj iz udruge Suradnici u učenju. Ističe kako je situacija s vršnjačkim nasilje u Hrvatskoj slična onoj u drugim zemljama, kroz godine se primjećuje veći pomak prema verbalnom zlostavljanju i zlostavljanju putem interneta i različitih medija.

Vršnjačko nasilje u školama često je prisutno, prije svega je riječ o vrijeđanju i zadirkivanju. Kako bi toga bilo što manje, zagrebačka osnovna škola u Kajzerici se prošle godine uključila u program Enable o kojemu učenici viših razreda uče na satu razrednika.

Učimo djecu kako se ponašati, kako prepoznati nasilje, svoje emocije, kako razumijeti druge i nekako osvijestiti što nasilje točno je, objašnjava Danijela Lokmer, učiteljica engleskog jezika u OŠ Kajzerica i Enable ambasadorica.

Program se istovremeno provodi u pet zemalja - Velikoj Britaniji, Danskoj, Belgiji, Grčkoj i Hrvatskoj. Ne odnosi se samo na djecu već razvija vještine i kod roditelja, ali i učitelja. Učiteljica Danijela tako je naučila na koji način ispravno postupiti kod pojave vršnjačkog nasilja.

Najprije razgovara s jednim djetetom i drugim, nikad ne optužuje onoga koji vrši nasilje nego zamoli dijete da stane, da razmisli što se dogodilo, uvijek ide na to, kaže, da razgovaraju dvoje učesnika i da se rukuju na kraju i pomire.

Zanimanje učenika za ovaj projekt je veliko. Sveukupno je u Hrvatskoj u njega uključeno 68 škola.