Granić: Opasna impotentnost međunarodne zajednice glede BiH

Referendum u RS-u emisiji U mreži Prvog komentirali su pregovarač iz Daytona, bivši ministar vanjskih poslova i savjetnik predsjednice Republike Mate Granić i komentator HRT-a Tomo Vinković. 

Referendum je Miloradu Dodiku bitan zbog lokalnih izbora, zbog jačanja pozicije RS-a unutar BiH i jačanje secesionizma, kazao je Mate Granić. "Bonske ovlsti su omogućile puzajuće promjene Daytonskog sporazuma i sada se čeka reakcija međunarodne zajednice. Smatram da je situacija opasna - najvažnije je odmah mobilizirati SAD i tražiti saveznike unutar EU kako bi se očuvala BiH kao suverena i integrirana država, ali i da Hrvati budu ravnopravni u BiH", poručio je Granić. Dodao je kako je u ovoj stvari najgora "impotentnost međunarodne zajednice i činjenica da međunarodni predstavnik ne koristi svoje ovlasti". 

Tomo Vinković je kazao kako Dodik može bit maknut s funkcije - očekuje se odluka visokog predstavnika. "Dodika jedino provokacije drže na vlasti, i njima teži isprovocirati reakciju Hrvata. Oni su zauzeli dobar stav što se drže postrani", smatra Vinković.