Studenti FF-a poručili: Pet do 12 - Student, a ne terorist!

Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta ne posustaju i nastavljaju borbu. U današnjoj akciji "Pet do 12" odjenuli su majice sa zvučnom porukom: Student, a ne terorist!, a na leđima Lažomat.

Ispred fakulteta izišli su i profesori, članovi Faklutetskog vijeća, koji su prošli tjedan napustili sjednicu i obukli majice Profesor, a ne terorist. Na taj su način i profesori i studenti poručili dekanu Vlatku Previšiću što misle o njegovoj izjavi da je angažirao zaštitare kako bi fakultet zaštitio od ekscesa, pa i terorizma, javila je novnarka HRT-a Maja Sever.

Od danas na ulazu nema više zaštitara. Studenti su tražili odgovor zašto, no dekana nema u zgradi Filozofskog fakulteta.

Novo je i da su profesori, članovi Fakultetskog vijeća, zatražili upravni nadzor  rada senata. Zahtjev su uputili ministarstvu obrazovanja i savjetu senata. Tvrde da je senat nelegalno donio odluku o raspuštanju studentskog zbora.

Studenti su odlučni u blokiranju fakulteta ako dekan Previšić do 3. listopada ne podnese ostavku. Rektor Boras rekao je kako njegov pravni tim analizira treba li dekan odstupiti zbog toga što je navršio 70 godina.

Bilo koji vid ekstremizma s bilo koje strane u jednom modernom građanskom društvu nikako ne smije biti pripušten, tako da povišeni tonovi, prijetnje pendrecima ili bilo čime s bilo koje strane je apsolutno nedopustivo u modernom građanskom društvu, komentar je tehničkog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara.

Studentsko vijeće: Borba studenata i nastavnika na FF-u je opravdana

Studentsko vijeće zagrebačkog Filozofskog fakulteta (FF) izjavom za javnost je poručilo da je borba studenata i nastavnika sasvim opravdana jer je fakultet u nezavidnoj poziciji u kojoj je demokracija zamijenjena autokracijom, a akademski uzusi komunikacije i ponašanja zamijenjeni prijetnjama i zastrašivanjem.

Stav Studentskog vijeća odražava stavove većine studenata, a u ovom pogledu to se odnosi na nužnost poštivanja temeljnih demokratskih procedura institucije, stoji u izjavi u kojoj Vijeće, kao tijelo koje okuplja sve studentske predstavnike na Filozofskom fakultetu, traži reakcije od dekana Vlatka Previšića, rektora Damira Borasa, studentskog pravobranitelja Matije Kikelja te Studentskog zbora zagrebačkog Sveučilišta u Zagrebu na neprimjeren diskurs kojime se nastoji ocrniti borba studenata i nastavnika Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Trenutni događaji na FF-u, ističe Vijeće, onemogućuju normalno funkcioniranje fakulteta kao institucije. Kao studentski predstavnici koji redovno prisustvujemo sjednicama svojih odsječkih vijeća svjesni smo teškoća i problema s kojima se susreću studenti na svim razinama studija. Oni sežu od onih najelementarnijih poput pojedinih ispita i kolegija sve do onih najkompleksnijih koji se tiču uopće funkcioniranja studija u cjelini te institucije koja treba moći osigurati kvalitetan rad, učenje i polaganje ispita svim studentima. Upravo je ovo potonje trenutno najugroženije zahvaljujući katastrofalnom načinu upravljanja institucijom od strane dekana Previšića kojemu je već više puta zapravo iskazano nepovjerenje, poručuju.

Krajnje sramotnim, Studentsko vijeće drži to što se usred ispitnih rokova knjižnica ranije zatvara, a kasnije otvara, i to sve pod budnim okom zaštitara koji su dovedeni na Fakultet iz još uvijek ne do kraja razjašnjenih razloga, kao i to što se priječi normalan rad studentskih službi u vrijeme kada studenti moraju obavljati administrativne poslove, i to opet sve pod budnim okom zaštitarske službe.

Također krajnje sramotnim drže to što studenti ne mogu više imati pristup onim fakultetskim prostorijama u kojima se nalaze dokumenti brojnih studentskih udruga, kao i časopisi i zbornici na kojima su studenti radili, kao i to da se iz Fakultetskog vijeća nasilno isključuje upravo studentske predstavnike i to kada se jedna od točaka dnevnoga reda tiče školarina za sljedeću akademsku godinu.