Tema dana: Ovisnost o drogama

Želio sam biti drugačiji. A to se moglo ili ako si najbolji nogometaš u Hajduku ili najbolji učenik u školi. No, za takvo što trebalo je truda i upornosti. A to nisam želio. Droga je bila treći put koji sam izabrao jer je bio najlakši. I najpogubniji!

Ovo je tek jedno od svjedočanstava bivših ovisnika koji su ipak - odrastajući shvatili kakvom su životnom nizbrdicom krenuli. Tema dana  posvećena je problemu ovisnosti, i to s dobrim povodom. Objavljen je novi, vrlo opsežan znanstveno-istraživački projekt o korištenju sredstava ovisnosti. Izradili su ga stručnjaci s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Među građanima starijima od 15, a mlađima od 64 godine u porastu je konzumacija sintetičkih droga i marihuane, pokazalo je istraživanje Instituta, čije su rezultate predstavili javnosti.Ovakva istraživanja su važna kako bi se pomoglo u kreiranju politike protiv zlouporabe droga u Hrvatskoj, kako bi se kreirali preventivni programi, kako bi se suzbila uporaba posebno usmjerena na najmlađe dobne skupine u kojima je ta uporaba i najveća, smatra doc. dr. sc. Renata Glavak Tkalić s Instituta Ivo Pilar.

Naručitelj istraživanja je vladin ured za suzbijanje zlouporabe droga čiji je ravnatelj Željko Petković gost Teme dana.  Gost je i bivši ovisnik, sada zaposlenik Zajednice Susret Mario Plazibat. 

Doznajte kakva opasnost vreba od ovih novih psihoaktivnih droga te imaju li u zajednici Susret iskustva s mladim ljudima koji su se 'zakačili' na nove droge. Također iz prve ruke od bivšeg ovisnika doznajte mišljenje o lako dostupnim drogama, ali i vlasnicima smartshopova koji ih nude kao osvježivače zraka.