Izlazne ankete: Mađarski referendum zbog nedovoljne izlaznosti nije uspio

Oko 95 posto Mađara koji su izašli na referendum odbacilo je migrantske kvote Europske unije, ali je odziv birača bio ispod potrebnih 50 posto te referendum neće biti valjan, pokazala je izlazna anketa koju je proveo institut Nezopont.

Referendumsko pitanje je glasilo: žele li dopustiti da EU odlučuje o naseljavanju nemađarskih građana bez odobrenja mađarskog parlamenta.Premijer Viktor Orban pozvao je građane da odbiju ideju EU-a te da imaju dužnost pomoći njegovoj vladi u borbi protiv neuspješnih liberalnih metoda elite iz Bruxellesa.
Viktor Orban želi izbjeglice potjerati na otok

EK je ovog tjedna podsjetio da referendum neće imati nikakva pravnog učinka na prihvaćene obveze. No europski čelnici strahuju od novog udarca legitimnosti projekata EU-a i jedinstvu njegovih članica koje su već izmučene nizom udaraca, među kojima su najteža migrantska kriza od 1945. i britanska odluka da napuste skupinu 28 zemalja.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je kako Mađarska, koja po ključu raspodjele treba primiti oko 2000 izbjeglica - "igra opasnu igru" organizirajući referendum. "Premijer Viktor Orban se poigrava temeljnim načelom EU-a: dovodi u pitanje utemeljenost europskih zakona u kojima je Madžarska i sama sudjelovala", istaknuo je Shulz. Pozvao je čelnike drugih zemalja članica EU-a koji poštuju propise da Orbanu očitaju lekciju.

Mađarske oporbene stranke i organizacije za zaštitu ljudskih prava organizirale su u Budimpešti uoči referenduma niz manjih prosvjeda.