"Iza zavjese" o financiranju neprofitnih medija i Obiteljskom zakonu

U današnjoj emisiji "Iza zavjese" autora i voditelja Tihomira Dujmovića, on i njegovi gosti, kolumnist Novog lista Branko Mijić te kolumnist Slobodne Dalmacije Josip Jović analizirali su recente političe događaje proteklog tjedna.

U uvodu emisije emitiran je demanti Ministarstva kulture na brojne teze koje je u prošloj emisiji iznio novinar Branko Mijić. Riječ je o financiranju neprofitnih medija i civilnih udruga, zatim o financiranju HNK Ivana pl. Zajca i relacijama vezanim uz Olivera Frljića.

Autor emisije naveo je da je u Poljskoj ovih dana podignuta kaznena prijava protiv Olivera Frljića zbog vrijeđanja poljske zastave i vjerskih osjećaja gledatelja. Tako se navodi da u inkriminiranoj predstavi „gola žena u hidžabu vadi poljsku zastavu iz vagine, a Isus silazi s križa da bi je silovao“. Bi li netko od vas da je ministar kulture, sufinancirao ovakve predstave, pitao je voditelj Dujmović svoje kolege novinare?

Zatim je na dnevni red došla inicijativa Milorada Pupovca da se u javnim poduzećima zapošljavaju građani srpske nacionalnosti, što su sva tri novinara u studiju odbila sa indignacijom.

U temi vezanoj uz izmjene Obiteljskog zakona zaiskrilo je. Novinaru Mijiću učinilo se da je riječ o djelu konzervativne revolucije, novinar Jović je pak imao puno razumijevanje za promjene koje se najavljuju s obzirom na to da "jačaju ulogu braka kao takvog". U emisiju se telefonski uključio Krešimir Planinić,  član povjerenstva koje upravo raspravlja o novom obiteljskom zakonu. Panenić je objasnio da je nužno krenuti u izmjene ovog zakona s obzirom na to da je Ustavni sud 2015. poništio odredbe tog zakona koje su s istim sadržajem iste godine u Saboru ponovo izglasovane.

Hoće li sutra, kad dekan Filozofskog fakulteta podnese najavljenu ostavku zavladati mir na fakultetu, bila je posljednja tema ove emisije u kojoj je došlo do otvorene rasprave, da ne kažemo svađe između Jovića i Mijića.

"Iza zavjese" je emisija u kojoj se otvoreno sučeljavaju posve različita stajališta. Publika je emisiju prepoznala o čemu govori izvrsna gledanost prve emisije. Repriza emisije "Iza zavjese" na programu je večeras u 20 sati na Četvrtom programu.

Emisiju možete pogledati i na našoj multimedijalnoj platformi hrti.hrt.hr.