Senat razriješio dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića; v.d. dekana je Željko Holjevac

Senat Sveučilišta u Zagrebu razriješio je dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića, potvrdio je nakon sjednice Senata rektor Damir Boras.

Senat je s 55 glasova za, 3 glasa protiv i uz 4 suzdržana glasa potvrdio Odluku rektora Borasa o suspenziji Previšića, čime je on razriješen dužnosti dekana. Rektor Boras je kao ključni razlog suspenzije profesora Previšića naveo njegovu dob, jer prema mišljenju resornog ministarstva on nakon navršene 71. godine života više ne može obnašati dužnost dekana. Također je istaknuo kako je riječ o profesoru zavidne znanstvene karijere, koji je ostavio značajan trag u djelovanju i razvoju Filozofskoga fakulteta.Vršiteljem dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta imenovan je dosadašnji prodekan za organizaciju i razvoj, povjesničar Željko Holjevac.

Senat ga je potvrdio sa 60 glasova za i uz 2 suzdržana glasa.Senat je obnašatelja dužnosti dekana ovlastio da osigura nesmetan početak nove akademske godine i redovito odvijanje nastave te svih djelatnosti FF-a. Također, u sljedećem razdoblju, o. d. dekana mora osigurati provedbu izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta, a potom konstituiranje i rad Fakultetskoga vijeća te izbor novoga dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Razlog jedini zakonski koji se mogao naći vjerojatno je njegova dob. Senat je, želeći da smiri situaciju na fakultetu i sveučilištu, prihvatio pravni savjet i donio takvu odluku, izjavio je Mislav Ježić, član Senata Sveučilišta u Zagrebu.

Boras nije želio govoriti o pojedinostima nego je uputio na priopćenje o rezultatima sjednice Senata.

Iako je prije sjednice Senata Previšić kazao da će dati izjavu nakon sjednice, a ostavku neće podnijeti nikada - njegovu izjavu novinari nisu dočekali. Kazao im je tek da mu se maknu s puta i da ga puste na miru.U fotogaleriji donosimo odluku zagrebačkog rektora Damira Borasa o suspenziji Previšića (dvije stranice) koju je on dostavio Senatu na odlučivanje.
  
Maja Sever on Twitter
Jučer je za HRT Previšić rekao da nema nikakvih moralnih ni zakonskih razloga da to učini. Nema razloga da svoje razrešenje temeljim na svojoj ostavci iz bilo čijih političkih želja. 
Previšić: Neću podnijeti zahtjev za umirovljenje

Profesor Previšić sada je već bivši dekan. Prošli put upravo je on zabranio održavanje Plenuma u zgradi fakulteta, no večerašnji, najavljen za 20 sati, održat će se kao i uvijek u legendarnoj dvorani D 7.