Stipić od nove vlasti očekuje rješenje dugova, a Jokić mudrost i stratešku strpljivost

Što od nove vlade očekuju školski sindikati, spremaju li masovne tužbe zbog nepoštovanja Sporazuma o rastu plaća? Koje bi neodgodive znanstveno-obrazovne poslove morao u djelo provesti budući ministar? Što će biti s kurikularnom reformom? To su neka od pitanja na koja je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvog' urednik Milorad Šikanjić nastojao dobiti odgovore u razgovoru s čelnikom školskog sindikata 'Preporod' Željkom Stipićem i dr. sc. Borisom Jokićem iz Instituta za društvena istraživanja. 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jedno je od najvećih i najsloženijih. Ako je razdvajanje ministarstva, odjeljivanje znanosti od obrazovanja samo da bi se namirili kadrovi, da se riješi križaljka koja negdje postoji, onda to nije dobro, ali ako bi se išlo ka funkcionalnosti, onda bi to bilo dobro, rekao je Jokić. Postoji prirodna veza između znanosti i obrazovanja, između visokog obrazovanja i znanosti, ali ako se ide na zadovoljenje nekih političkih apetita, onda to nikako ne bi bilo dobro.
Malo spajamo, malo razdvajamo. To nije neko rješenje koje će proizvesti veliku dobit. Očekujem da to rješenje neće biti samo sebi svrha, već da će donijeti neka poboljšanja. Za poboljšanjima u znanosti i obrazovanju vapimo, dodaje Stipić.
Dug prema učiteljima jedno je od temeljnih pitanja koje treba riješiti, tvrdi Stipić. Punih sedam godina plaće su zakinute, a u školstvu i dva puta smanjivane.

Jokić je istaknuo da se već 26 godina ne ulaže u znanost te da države poput Češke, Poljske, pa i Rumunjske, više ne zaostaju za Hrvatskom, dapače.

Govoreći o kurikularnoj reformi istaknuo je da promjene treba provesti te da vjeruje kako je jedina promjena ona odozdo, a ne nametnuta odozgor.

Istaknuvši da je jučer bio na razgovoru u resornom ministarstvu, Stipić kaže da mu je bilo zanimljivo što se prvi put dogodilo da vlada u posljednjim danima svoga postojanja poziva sindikate na razgovor o zakonu o obrazovanju. Iznenadilo me da je vlast nastojala čitav niz pitanja raspraviti u posljednjim danima svoga postojanja

Odgovarajući na pitanje što bi poručili budućem ministru, Jokić je rekao da bi bio zadovoljan da na to mjesto sjedne ministrica s obzirom na podzastupljenost žena, ali ističe da je riječ o složenom resoru. Ključno je da treba pokazati mudrost i stratešku strpljivost. Rješenja kroz Sabor treba iznjedriti i dovesti do kraja, što ne znači da se ona ne mogu mijenjati, kaže Jokić. 

Novo ministarstvo treba ići odmah u rješavanje otvorenih pitanja, smatra Stipić. Urgentno treba rješavati pitanje dugovanja, odnosno plaća. Kolektivni ugovori su drugo pitanje jer istječu u prosincu. Osim toga, čitav je niz otvorenih pitanja koja se moraju rješavati, a pojavili su se i novi problemi, dodaje. 

Na pitanje slušatelja o miješanju Crkve u obrazovanje, Jokić je kazao da su sve tri vjerske zajednice sudjelovale u kurikularnim reformama. Njihov doprinos reformi bio je značajan. Odvojenost Crkve i države treba biti kako je i zapisano u samom Ustavu. No ne vidim ništa sporno da konfesionalni vjeronauk postoji kao predmet, da bude izborni proedmet, ali isto je jasno da Crkva i država moraju biti odvojene, kazao je.