Otvoreno: Je li pravo na pobačaj pravo žene ili ubojstvo?

U Hrvatskoj je pobačaj reguliran Zakonom iz 1978. godine, a nakon dvadeset i pet godina čekanja uskoro bi ga mogao preispitati i Ustavni sud. Je li pravo na pobačaj pravo žene ili ubojstvo te treba li mjenjati Zakon u večerašnjoj emisiji raspravljali su Drago Prgomet iz HDZ-a, Gordana Sabol iz SDP-a, Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske i Krešo Planinić iz Udruge „U ime obitelji“.

Naš je zakon o pobačaju veoma moderan i zalažemo se da ostane na snazi, rekla je Bojana Genov iz Ženske mreže. No, praksa se promijenila, pobačaj se plaća, neke bolnice ga uopće ga ne obavljaju zbog priziva savjesti, dodala je i upozorila kako službeni podaci o broju pobačaja nisu točni jer postoji ogromna "siva zona" u tom području. Krešo Planinić iz Udruge U ime obitelji smatra da je zakon iz 1977. neustavan jer se nije uskladio s Ustavom. Također smatra da u sebi nema  ono osnovno - pravo o informiranju žena. Pitanje je kako mi kao društvo možemo pomoći trudnicama koje ne žele roditi, rekao je.

Gordana Sobol (SDP) rekla je da je prisustvo molitelja pred bolnicama nedopustivo, te da je danas u Vukovaru prekršeno pravo na privatnost i slobodan pristup korištenju medicinske skrbi. Činjenica da su tamo bile zaposlenice bolnice je nedopustiva i očekujem da nadležni organi trebaju provesti istragu.

Drago Prgomet (HDZ) kazao je da je protiv abortusa, ali ne može osuditi ženu koja se na takvo što odlučuje. Ne smatra da su pobornici zabrane abortusa ti koji žele učiniti zlo ženama, no nema razumijevanja za one koji im to bilo kakvim akcijama ne dozvoljavaju. Ne smije biti diskriminacija ni žena zbog njihove odluke, ali niti vjernika, naglasio je. HDZ neće tražiti zabranu abortusa, istaknuo je. Smatramo ga nepoželjnom pojavom koja se može spriječiti edukacijom. Ipak, u HDZ-u smatraju da Zakon treba mijenjati, ali tako da ga da se nadogradi kroz savjetovalištate da se uklone nedostaci koji su dosad stvarali probleme u tumačenju Zakona poput priziva savjesti lječnika. Slati abortus u ilegalu bila bi velika greška, zaključio je.

Genov je poentirala da postoji kolizija između protivljenja pobačaju, ali i uvođenju zdravstvenog odgoja u školama. Treba uvesti edukaciju o tim pitanjima u školstvo, raditi na prevenciji. Krešo Planinić iz Udruge "U ime obitelji" joj je odmah odgovorio kako oni nisu protiv zdravstvenog odgoja, ali da taj odgoj treba znanstveno potkrepljenje. Pozvao se na pravo na život djeteta, smatra da ako život počinje začećem zakon bi trebao štititi život. Genov misli suprotno i tvrdi da se ljudska prava stječu rođenjem, a ne začećem. Sabol pak ističe kako postoji apsolutno pravo žene na brigu o vlastitom reproduktivnom zdravlju. Napala je HDZ za koji kaže da je stranka koja je dopustila i dopušta klerikalizaciju društva. Pravo na iskazivanje vjere ne daje pravo da drugima nešto zabranjuju, dodala je. Trebalo bi se govoriti o tome koliko država skrbi i poštuje pravo žene na njeno reproduktivno zdravlje te medicinsku skrb ako je odlučila pobacit, zaključila je.

Planinić je istaknuo kako bi ekonomski trebalo potaknuti žene na rađanje. Ne treba reducirati prava, nego štititi život, rekao je. Nije htio odgovoriti na pitanje treba li ići putem Poljske u koja želi potpuno zabraniti pobačaj. Genov, s druge strane, upozorava na preporuke UN-a koje govore kako treba omogućiti sve vrste kontracepcije te pobačaj učiniti lakšim i financirati ga kao i druge zdravstvene usluge.

Na kraju emisije Prgomet je opet naglasio kako bi ukidanje abortusa bila velika greška dok je Planinić ponovio kako ne treba reducirati prava, nego štititi život. Genov je dodala kako Zakon mora biti takav da se omogući da bude provediv, a Sabol da će se SDP boriti svim sredstvima protiv zabrane pobačaja.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje: