Hoće li Goli otok biti memorijalni centar ili odmorište s hotelom i kampom

Ministarstvo kulture je 1. lipnja donijelo preventivnu zaštitu Asocijativnog krajolika Golog otoka. No od jučer je dana na javnu raspravu promjena prostornog plana općine. Za Studio 4 HRT-a je Darko Bovuljak, predsjednik udruge Goli otok, rekao da budućnost Golog otoka treba trajno riješiti, ali i da treba biti zaštićeni spomenik kulture.

Goli otok je jedno specifično pitanje u našoj povijesti na koje još nema odgovora. Tamo su počinjeni određeni zločini, određeni kulturocid, nasilje nad ljudima. S obzirom na ono što je ostalo, treba napraviti centar koji bi upozoravao da se takve stiuacije više ne ponove, rekao je Bovuljak.

Tražimo cjelovito rješenje za Goli otok. A svi nude neka parcijalna rješenja. Zato mislimo da je upravo ovo rješenje Ministarstva kulture dobro i da se na kvalitetan način trajno riješi budućnost Golog otoka, kaže Bovuljak. 

Istaknuo je da prostorni plan na području Golog otoka podrazumijeva kamp s nekoliko stotina ležajeva i hotel. To je jedna betonizacija za koju smatramo da nije potrebna jer se tu treba riješiti puno bitnije stvari nego što bi se išlo u jednu takvu akciju velikog opsega. Zahtijeva to i jedno trajektno pristanište, vodu, struju itd. Nešto od tih kapaciteta ima, a nešto nema. Zahtijeva vrlo velika ulaganja, a nije riješena budućnost.      

Predsjednik udruge Goli otok izjavio je i da je njemu u interesu dijalog, odnosno da se pitanje otoka riješi putem dijaloga. Pozvali smo drugu stranu na dijalog, ali odgovora nema, kazao je. U dva navrata poslali smo gradu Rabu i općini Lopar zamolbe za sastanak da čujemo njihovo mišljenje. Ali kao da ne primaju te naše poruke i ne odazivaju se, kazao je.  

U vezi s pitanjem Golog otoka otvorena je javna rasprava i trajat će do 7. listopada. 

Alen Andreškić, načelnik općine Lopar, nije se odazvao pozivu u emisiju.