ECA: Hidroavioni u Hrvatskoj neće letjeti do daljnjeg

European Coastal Airlines (ECA) obustavio je do daljnjeg sve domaće i međunarodne letove hidroavionima u Hrvatskoj. Epilog je to višemjesečnog prepucavanja predsjednika Uprave tvrtke s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo, koja je prizemljila avione u kolovozu zbog uočenih nedostataka.

Dva mjeseca traje prepucavanje Agencije i njemačkih ulagača, a da nismo doznali stvarni razlog. Za jedne je to bilo loše stanje hidroaviona i uočeni opasni tehnički nedostaci, a za druge podmetanja otpuštenih radnika i "papirologija".

U priopćenju ECA-e stoji da neće letjeti do daljnjega "zbog samovolje administrativnih tijela, zbog čega su tražili i pomoć Vlade". Navode kako su u 22 mjeseca letenja povezali 15 destinacija, prevezli 40 tisuća putnika, a sada su od sredine kolovoza, kada ih je Agencija "prizemljila", izgubili dva milijuna eura te da otkaz prijeti oko 130 radnika. Letjeti neće, kažu, dok se ne razriješi administrativna zapreka i osiguraju jasni uvjeti za rad.

Očekuje se reakcija Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Čelni ljudi kompanije danas su, doznajemo, u Crnoj Gori, neki već traže novi posao.