O HPV-u i niskom odazivu na cijepljenje u RH - doktorica Šimetin na HRT-u 4

O pozivu na cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića u Studiju 4 govorila je doktorica Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Šimetin je rekla da je HPV vrlo učestao, da ima više od 200 različitih tipova tog virusa. Smatra se da se svaka spolno aktivna osoba barem jedanput u životu zarazi HPV-om.

Govoreći o cijepljenju protiv HPV-a, rekla je kako je do kraja godine ono besplatno za oba spola od devete godine starosti nadalje, da u vezi s tim nema dobnog ograničenja te da se ovim pozivom uglavnom obraća mladima.

Šimetin kaže da je važno cijepiti se zato što cjepivo smanjuje rizik za razvoj raka vrata maternice, vulve, vagine i anusa. Cjepivo koje se daje osobama do 25 godina štiti i od spolnih bradavica, a cjepivo za one starije od 25 godina usmjereno je na zaštitu od karcinoma, rekla je doktorica.

Godišnje u Hrvatskoj obolijeva više od 300 žena od raka vrata maternice, a umire ih više od 100. A kad se uzme mogućnost cijepljenja i mogućnost ranog otkrivanja PAPA-testom onda je situacija u razvijenim zemljama takva da nijedna žena od tog karcinoma ne bi smjela umrijeti, kaže Šimetin.

Odgovarajući na pitanje o načinu prenošenja HPV-a, doktorica je rekla da se prenosi spolnim putem, ali i dodirom zaražene kože s kožom, zaražene kože sa sluznicom ili sluznice sa sluznicom.  

U Hrvatskoj je loš odaziv na cijepljenje protiv HPV-a. Doktorica kaže i da se ovo cjepivo radi rekombinantnom tehnologijom, a ne kao nekad umrtvljenim živim vakcinama. Imaju izrazito malo nuspojava. Najčešće su posljedica postupka cijepljenja, a ne cjepiva, izjavila je Šimetin.    

Stupanje u brak se odgađa, a mladi danas 10-15 godina traže uzajamno vjerne trajne veze, istaknula je i dodaje da u cijelom tom periodu može doći do zaraze.