Kamera HRT-a u školi u kojoj su učitelji iznenadili svoje učenike

Svjetski je Dan učitelja. Proglasio ga je UNESCO 1994. u spomen na ovaj dan prije 50 godina kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Obilježava se u više od 100 država svijeta.

U Hrvatskoj je oko 60.000 učitelja i profesora. Svoj dan proveli su radno, no kamera HRT-a bila je u školi u kojoj su učitelji iskoristili ovaj dan kako bi iznenadili svoje učenike.

Ispred Osnovne škole Pušća učitelji su uživali u svojoj misiji. Odlučili su da njihovi učenici što više vremena provode na svježem zraku i u igri, bez mobitela.Tri najučiteljice po izboru gledatelja emisije HRT-a Hrvatska uživo

U povodu Dana učitelja emisija HRT-a Hrvatska uživo pozvala je gledatelje da nominiraju najbojeg učitelja ili učiteljicu. Odaziv je bio velik, nominacija je bilo mnogo, uz puno lijepih riječi i zahvala. Ekipa emisije odabrala je smo troje među njima.

Martina Bedeniković, Varaždin

„Ona se posveti svakom djetetu posebno, od razreda čini ekipu, ona djecu potiče i daje samopouzdanje…. „ to su samo neki od razloga zašto su učenici i roditelji iz varaždinske Prve osnovne škole nominirali svoju učiteljicu za najbolju. Martina Bedeniković, učiteljica je razredne nastave, iza sebe ima niz generacija koje je obrazovala i odgajala. Već zbog same nominacije čestitke pršte sa svih strana, od kolega, roditelja, djece.  

Ravnateljica njene škole Karmen Hans-Jalšovec sažela je pohvale: To je sigurno podstrek kolegici Martini da je ona svoj 27 godišnji radni vijek, odradila s puno elana prema djeci, prema roditeljima, s puno puno osjećaja. Pa upoznajte, najučiteljicu Martinu Bedeniković…. Najbolje iz dječje perspektive

Najučiteljica Martinaporučila je: Biti učitelj najljepše je zanimanje na svijetu i ako volite djecu, nemojte odustati od svog budućeg poziva i ako su nam možda u ovom trenutku naša primanja manja, to nas ne sprečava da im dajemo ono najbitnije, a to je ljubav i naše znanje. 

Branka Horvat, Požega

S gotovo pet desetljeća postojanja, glazbena škola u Požegi može se pohvaliti da su upravo mnogobrojni vrhunski glazbenici  svoju izobrazbu započeli upravo u  ovoj glazbenoj školi. Naravno, svega toga ne bi bilo bez nastavnika, profesora. Uz baroknu kantatu, ugodnu i opuštenu atmosferu, ovim srednjoškolcima  učiti povijest glazbe mnogo je lakše, naravno uz svoju omiljenu profesoricu.

Vidjeviš objavu HUŽ-a, Ružica i njezini prijatelji iz razreda u trenu su odlučili prijaviti svoju najučiteljicu. Ona je odlična profesorica zbog toga što, mi smo ovako malo živahniji I ona nas uspije dovesti u red I ako ima nekakvo nezanimljivo gradivo, ona nam ga približi. Samopouzdana osoba, nekad temperamentna, daje sebe totalno u posao, to je onako možda

A svoje znanje ona prenosi već punih 28 godina. I to iz povijesti glazbe, sviranja partitura, a ujedno vodi i mješoviti zbor. Mnogobrojne nagrade na natjecanjima zborova glazbena škola može zahvaliti upravo ovoj profesorici. S velikim veseljem dolazim raditi a mislim da djeca to osjete, I to mladi osjete s kojima radim I ta neposrednost I sve skupa ustvari je ključ uspjeha, kaže Branka koja je dobila i bećarac na dar, kaže najučiteljica.

Romana Piskač, Zagreb

U Zagrebu smo odabarali učiteljicu Romanu Piskač iz OŠ Kajzerica. Naime, ona je učiteljica maloga Ivana koji, među ostalim, ima poremećaj iz spektra autizma. Nominirala ju je Ivanova majka koja je oduševljena učiteljičinom angažiranošću da se Ivano što bolje uklopi među svoje vršnjake. Ivano je dijete s višestrukim teškoćama u razvoju, među ostalim i onima iz spektra autizma. Ove godine krenuo je u školu. Majka Suzana brinula se hoće li biti prihvaćen od vršnjaka i hoće li on prihvatiti asistenticu i učiteljicu. No sve su brige ubrzo nestale.

Učiteljica Romana na samom početku školske godine organizirala je radionicu gdje su majka Suzana i asistentica pokazivali ostalim učenicima kako Ivano doživljava svijet oko sebe i s kojim se poteškoćama susreće. Romana i danas jednako uživa u svome poslu kao i prije 20 godina kada je počela raditi.

Svim učiteljicama i učiteljima čestitamo njihov dan.