Turistička sezona - rekordna po broju dolazaka i noćenja

Državni zavod za statistiku objavio je izvrsne turističke rezultate za 2016.
Iako se razlikuju od onih e-Visitora, jer je riječ samo o komercijalnom smještaju - rast je zamjetan. U komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj u kolovozu ove godine zabilježeno je 3% više dolazaka turista i 7,3% više noćenja u odnosu na lanjski kolovoz.


Od siječnja do kolovoza 2016. u odnosu na isto razdoblje prošle godine u komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj ostvareno je 7,1% više dolazaka i 8,2% više noćenja. Turisti su u tom razdoblju ostvarili 64,9 milijuna noćenja. Od toga su 7,2% ostvarili domaći, a 92,8% strani turisti. Od siječnja do kolovoza 2016. u odnosu na isto razdoblje 2015. broj noćenja domaćih turista veći je za 1,2%, a broj noćenja stranih turista za 8,8%.

Domaći turisti u kolovozu su najviše noćenja ostvarili u Crikvenici, Vodicama, Šibeniku, Malom Lošinju, Zadru, Biogradu na Moru, Svetom Filipu i Jakovu, Puli, Rabu i Viru, što iznosi 30,0% od ukupno ostvarenih noćenja domaćih turista. Strani turisti najviše su noćili u Rovinju, Medulinu, Poreču, Dubrovniku, Umagu, Malom Lošinju, Crikvenici, Novalji, Tar-Vabrigi, Vrsaru, Puli i Funtani, što je 32,0% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista.