Most pristao na dogovor - na HDZ-ovu stolu 85 potpisa

Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista usvojilo prijedlog usuglašen od strane oba pregovaračka tima sa zadnjeg sastanka održanog u srijedu 5. listopada. Zajednička izjava za medije predviđena je za sutra iza podneva, priopćeno je iz Mosta.

Navodno, ponuda koju su u Mostu  prihvatili uključuje rotirajuće mjesto predsjednika Sabora - prve dvije godine tu bi funkciju preuzeo netko iz Mosta, najvjerojatnije Božo Petrov, a iduće dvije netko iz HDZ-a, najvjerojatnije Gordan Jandroković, plus mjesto jednog potpredsjednika Vlade te četiri ministarstva: ministarstvo okoliša koje uključuje i energetiku, pravosuđa, unutarnjih poslova i uprave. Neslužbeno doznajemo da bi dosadašnji ministri zadržali resore, a jedino je upitna pozicija Dubravke Jurline Alibegović.
HDZ danas na stolu ima 85 potpisa. Podršku novom mandataru, očekuje se, do ponedjeljka će dati više od 90 zastupnika.

Prethodno je HRT neslužbeno doznao kako je Most donio odluku da preuzima odgovornost te je odlučio sudjelovati u radu nove hrvatske vlade. Most je tako prihvatio kompromisnu ponudu HDZ-a - da funkcija predsjednika Sabora bude rotirajuća.

Cijeli dan čelnik Mosta obavljao je telefonske razgovore s članovima Nacionalnog vijeća. U dvadesetak razgovora navodno su zaključili da prihvaćaju kompromisno rješenje oko čelnog mjesta Sabora, koje je bilo kamen spoticanja. A ono glasi kako će prve dvije godine mandata predsjednik Sabora biti iz redova Mosta, a potom dvije godine iz redova HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je da se čuo telefonom s predstavnicima Mosta te dodao da su mu kazali da će mu večeras odgovoriti. Na pitanje jesu li djelovali pozitivno, rekao je kako nije detektiv. Novinarima je rekao neka se strpe još do sutra te zamolio prolaz do automobila.Predstavnici Mosta nisu službeno stupili pred novinare jer je praksa da će prvo o svemu obavijestiti HDZ.

Sutra nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a predstavnici dviju stranaka trebali bi se sastati i dogovoriti sve detalje.