Marijana Petir: Svatko se može moliti gdje hoće, živimo u demokraciji

Europarlamentarka i članica HSS-a Marijana Petir, gostujući u Nedjeljom u dva, izjavila je kako joj fotelja nije važna. Bitno mi je spasiti HSS. Krešo Beljak stranku je podredio svojim interesima - dolazi do svojih ciljeva ne birajući sredstva, izjavila je. 

Govoreći o svojoj suspenziji rekla je da se radi o političkoj odluci. Žalbe nas desetak nisu ni pregledane, a donesena je presuda o političkoj odgovornosti. U časnom sudu su tri osobe koje je izabrao sam Beljak. Jedna je na godišnjem tako da ne znamo kada će odluka o našoj sudbini biti donesena. Potezi koje on vuče nisu primjereni politici HSS-a, istaknula je.

Vjeruje da će nova vlada biti stabilna. Andrej Plenković je osoba dijaloga i po tome se razlikuje od ostalih političara. Smirio je dosad veoma dinamičnu poltičku scenu u Hrvatskoj. Ova potpora koju je dobio govori da novi jezik u politici - koji nije jezik podjela - nailazi na plodno tlo, rekla je Petir.

Odgovarajući na Stankovićevo pitanje rekla je da joj je vjera bitan oslonac u životu, no da ta činjenica ne mora biti isticana i vezana uz njezino političko djelovanje.

Veći dio emisije bio je posvećen pitanjima vezanima uz odnos Marijane Petir prema Crkvi i vjeri. Na trenutke je u studiju bilo i burno. Stanković je inzistirao na tome da bi institucije države trebale zabraniti moliteljima da, kako je rekao, smetaju pacijentima koji dolaze u bolnice. Petir se s tim nikako nije složila. U nekoliko navrata istaknula je kako molitelji nikome ne smetaju, nikome se ne obraćaju. Naglasila je da molitva ne može nikome štetiti. Svatko se može moliti gdje hoće, živimo u demokraciji. Navela je kako je Udruga Betlehem koju vodi pater Marko Glogović u godinu dana svoja vrata otvorila za stotinjak žena koje su htjele pobaciti. Ako je u jednoj godini spašeno 100 života, procijenite sami smeta li molitva, rekla je Petir Stankoviću.