Na MESS-u nagrađene "Tri zime" zagrebačkog HNK

Predstava "Tri zime" Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba (HNK), nastala po tekstu Tene Štivičić i u režiji Ivice Buljana, osvojila je nagradu kritike na 56. kazališnom festivalu MESS u Sarajevu, no sve su ipak zasjenila proturječja oko predstave "Naše nasilje i vaše nasilje", u režiji Olivera Frljića, koja je na kraju dobila pohvale i nagrade za "hrabro suočavanje s ekstremističkim nasiljem i predrasudama".

Zlatni lovor vijenac sarajevskog kazališnog festivala za najbolju predstavu dobio je komad "Kralj Ibi" Sovenskog narodnog gledališča (SNG) iz Ljubljane a predsjednik žirija glumac Erjin Bravo kazao je kako je ona na tragu temeljnog pitanja ovogodišnjeg MESS-a o tome na koji se način umjetnošću propituje ekstremizam u njegovu političkom trenutku.

Nagrada 56. sarajevskog kazališnog festivala MESS pod nazivom "Hrabri novi svijet" pripala je Frljićevoj predstavi. Ovo je i nagrada sarajevskoj publici koja je, unatoč institucionalnim zabranama, odlučila da ova predstava bude javna, stoji u obrazloženju žirija nagrade koju dodjeljuje bosanskohercegovački tjednik "Dani". Tijekom deset festivalskih dana u Sarajevu je prikazano 19 predstava iz 16 zemalja, no ovogodišnji MESS ipak su obilježili prijepori oko odigravanja predstave u Frljićevoj režiji.

Zbog pritisaka i prijetnji u direkciji MESS-a, u nedjelju su odlučili kako će ta predstava, predviđena za posljedni dan festivala, biti izvedena bez prisustva publike, no gledatelji su se ipak izborili za ulazak u dvoranu Narodnog pozorišta prosvjedujući na taj način zbog pokušaja nametanja zabrana i cenzura.

Odigravanju predstave usprotivili su se iz Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" te iz nekih bošnjačkih udruga uz tvrdnje da ona vrijeđa vjerske osjećaje katolika i muslimana. "Napredak" je priopćio kako je Frljićeva predstava blasfemična te da se u njoj ne radi o umjetničkoj provokaciji, nego o pukom vrijeđanju osjećaja građana i  vjernika. Ovo vrijeđa u prvom redu katolike, ali i muslimane jer izruguje bitni sadržaj vjere te nešto što je ljudima sveto na primitivan i vulgaran način predstavlja, objavila je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Direkcija MESS-a stoga je odlučila dva sata uoči izvedbe ograničiti pristup u dvoranu Narodnog pozorišta, a to su obrazložili činjenicom kako su primili brojne prijetnje te da gledateljima ne mogu jamčiti sigurnost. Nakon kraće prepirke organizatora festivala i okupljenih, zabrana ulaska u dvoranu ipak je povučena. Brojni sarajevski glumci došli su poduprijeti Frljićevu predstavu."Napredak" traži zabranu Frljićeve predstave - vrijeđa katolike i muslimane