Andrej Plenković dobio mandat za sastavljanje vlade

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću mandat za sastavljanje 14. vlade Republike Hrvatske. Plenković je predsjednici donio 91 potpis izabranih saborskih zastupnika. Mandatar je u roku od 30 dana dužan program vlade i njezine članove predstaviti Saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora održat će se u petak 14. listopada.

"Želim vam da što prije sastavite vladu i dobijete povjerenje Sabora", poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Plenkoviću. Izrazila je uvjerenje da Hrvatska ulazi u novu fazu političkog života."Prioritet nove vlade odnosit će se na budućnost i gospodarstvo, ali i na vanjske čimbenike, s čim u vezi očekujem tijesnu suradnju s predsjednicom Republike", kazao je Andrej Plenković. Poručio je kako je vrijeme za novu modernu Hrvatsku u kojoj će se svi građani osjećati jednakopravnima i sigurnima. Predsjednici je zahvalio na povjerenju i poručio da počinje angažirano raditi za bolju Hrvatsku.

Andrej Plenković rekao je kako tijekom dana počinju razgovori s kandidatima za ministre, istaknuvši kako će javnost o tome izvijestiti "kada sve bude konsolidirano". "Danas ćemo imati sastanak jedne skupine u sklopu HDZ-a i nakon toga krećemo u razgovore", izjavio je Plenković. Nije želio komentirati nagađanja hoće li u vladi biti Nina Obuljen Koržinek i Ivana Maletić. Za sutra je najavio sastanak s aktualnim i budućim predsjednikom Hrvatskog sabora na kojem će precizno dogovoriti sva pitanja vezana uz konstituirajuću sjednicu Sabora. Upitan kakvo će stajalište imati buduća vlada, vezano uz odluku MOL-a da bez znanja hrvatskih članova Uprave preveze 600 tona sirove nafte iz Siska u Rijeku, Plenković je odgovorio da će zaštititi hrvatske interese u INA-i, a i u drugim stvarima. 

Među suradnicima na koje Plenković najviše računa sigurno je Davor Ivo Stier. Vodit će vanjske poslove, a možda će biti i potpredsjednik vlade. Ministar financija ostaje Zdravko Marić, a resor obrane trebao bi dobiti Damir Krstičević, zvijezda preferencijalnoga glasovanja u X. izbornoj jedinici. Gospodarstvo će vjerojatno preuzeti Tomislav Čorić. Na čelu resora regionalnog razvoja i fondova EU-a trebao bi ostati Tomislav Tolušić, a HDZ je Mostu uzeo i ministarstvo poljoprivrede koje će vjerojatno voditi Tugomir Majdak. Nadu Šikić na čelu resora rada trebao bi zamijeniti Goran Marić. Kao žena na čelu resora kulture spominje se Nina Obuljen. Most je dobio četiri ministarstva - sigurno je da Vlaho Orepić ostaje na čelu MUP-a.

Uoči odlaska na Pantovčak Andrej Plenković potvrdio je da bi se vlada mogla formirati već u ponedjeljak. "Tijekom jutra stižu potpisi, čini mi se da će ih biti više od 90'', rekao je. Nije htio govoriti o imenima budućih ministara, ali je demantirao da u vladi neće biti žena. "Žaloste me procjene da ne bi bilo žena - to ne bih bio ja kad ne bi bilo nekoliko kolegica u vladi", rekao je. Upitan o tome hoće li biti promjena u Ovršnom zakonu i hoće li jedina nekretnina biti zaštićena, šef HDZ-a je kazao da se na tome još uvijek radi.