U Hrvatskoj evidentirano 2.000 beskućnika, u prihvatilištima 450 mjesta

Svjetski dan beskućnika i ove godine obilježava se 10. listopada. Organizacije iz cijelog svijeta na različite načine tog dana provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva.

Iako se smatra da je stvarni broj onih koji žive bez krova nad glavom mnogo veći, u Hrvatskoj je evidentirano njih dvije tisuće. Mjesta u prihvatilištima ima tek za 450.

Ove godine predstavnici članica Hrvatske mreže za beskućnike, beskućnici, studenti socijalnog rada, prijatelji i suradnici koji doprinose skrbi o beskućnicima Svjetski dan beskućnika obilježili su javnim okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića i zajedno poslali poruku široj javnosti o problemu beskućništva - najekstremnijem obliku siromaštva i socijalne isključenosti.

U povodu Svjetskog dana beskućnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatska mreža za beskućnike organizirali su konferenciju o beskućništvu pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Na konferenciji se razmatra problem siromaštva u Hrvatskoj i beskućništva kao njegovog najekstremnijeg oblika te o programima skrbi o beskućnicima u Uniji, Sloveniji i  Hrvatskoj. Posebna pozornost posvećena je prevenciji beskućništva i socijalnom uključivanju beskućnika te poticanju jedinica lokalne i područne samouprave na provedbu programa.

Beskućnici nisu jedina ugrožena kategorija društva, ali sigurno su najneomiljenija jer to su odrasli ljudi koji su u svom životu donijeli pogrešne odluke, nisu se mogli oduprijeti poroku koji je zavladao njihovim životom, možda su bili u kreditu i ostali bez posla ili su ostali bez partnera, zanemarili  sebe i sve oko sebe i našli se na ulici.

Činjenica je da je svatko beskućnik iz drugačijeg razloga, jer svatko nosi svoj teret života, ali nemaju svi istu sposobnost borbe i snalaženja u svim životnim situacijama. Događa se da jedan problem stvara drugi i osoba se vrti u začaranom krugu iz kojeg je svakim danom sve teže izići te na kraju dotakne dno i nađe se na ulici.

Među prvim centrima za prihvat beskućnika u Hrvatskoj otvoren je onaj u Osijeku, i to prije 17 godina. Građani danas do 19 sati imaju priliku vidjeti kako žive beskućnici, ali i kako im pomoći.