Samsung zaustavio prodaju pametnih telefona Galaxy Note 7

Samsung Electronics zaustavio je prodaju svojeg pametnog telefona Galaxy Note 7. Iz južnokorejske kompanije pozvali su korisnike da ugase te uređaje dok se ne istraže izvješća o novim slučajevima u kojima su se zapalili i zamjenski telefoni.

Vodeći američki i australski mobilni operateri jučer su prekinuli prodaju i zamjenu Galaxy Note 7, dok su zrakoplovni prijevoznici ponovili da zabranjuju putnicima korištenje tih uređaja, nakon što je prošloga tjedna evakuiran jedan zrakoplov u SAD-u jer se u njemu jedan zamjenski model Note 7 počeo dimiti.

Vodeći svjetski proizvođač pametnih telefona zatražio je od svih globalnih operatera da prekinu prodaju uređaja Note 7 i zamjenu originalnih uređaja zamjenskima, dok s regulatorima ne istraži taj problem.

Odluka tvrtke da povuče Note 7 s polica po drugi put u dva mjeseca pokazuje koliko Samsung ima teškoća s rješavanjem problema pregrijavanja uređaja.

Samsung je 2. rujna najavio globalni opoziv 2,5 milijuna Note 7 na 10 tržišta, uključujući tržište SAD-a, zbog neispravnih baterija koje uzrokuju zapaljenje telefona. Međutim, nova izvješća o zapaljenjima i na zamjenskim uređajima otvaraju pitanje, kažu analitičari, o procesu kontrole kvalitete u Samsungovoj proizvodnji.

Problemi sa zamjenskim Note 7 modelima otvorili su, također, novo i potencijalno skupo poglavlje toga globalnog skandala koji je naštetio ugledu najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona. Također bi mogli predstavljati nove opasnosti za potrošače.

Analitičari kažu da Samsungov prekid prodaje Note 7 predstavlja daljnje produbljenje krize, a jutros cijena dionice tog tehnološkog diva potonula je 5 posto.