Svjetski dan borbe protiv artritisa

Svjetski dan borbe protiv artritisa obilježava se podizanjem svijesti o poteškoćama bolesnih i o naprednim metodama liječenja koje su još uvijek većini uskraćene.

U Zagrebu je održan simpozij 'Spremni na život, spremni za posao, zajednički do cilja'. Novinarka Hrvatske uživo Elizabeta Biočina razgovarala je s prof. dr. sc. Jadrankom Morović Vergles, voditeljicom Odjela kliničke imunologije i reumatologije KB Dubrava, koja je kao koordinatorica Hrvatskog nacionalnog odbora Desetljeća kosti i zglobova vodila predavanje, te Nenadom Horvatom, predsjednikom udruge Remisija.

Mišićnokoštane bolesti jedan su od glavnih uzročnika djelomične ili trajne nesposobnosti za rad pa stručnjaci, u povodu Svjetskog dana artritisa 12. listopada, upozoravaju kako je nužno povećati rad na prevenciji, ranom otkrivanju, odgovarajućem liječenju te pravodobnoj rehabilitaciji tih bolesnika.

Procjenjuje se da od reumatoidnog artritisa i spondiloartritisa boluje oko 80.000 osoba u Hrvatskoj. Stoga je cilj struke povećati svijest javnosti o tim bolestima i promicati multidisciplinarnu skrb o njima, kako bi se postigao glavni cilj, a to je što je veće moguće očuvanje radne sposobnosti tih ljudi, kazala je Morović-Vergles.

Istaknula je kako je artritis upalna reumatska bolest koja se ubraja u skupinu mišićnokoštanih bolesti (MKB), koje su jedan od glavnih uzroka kronične radne nesposobnosti u cijelom svijetu te vodeći uzrok izgubljenih radnih dana u EU. Oko 100 milijuna Europljana boluje od MKB-a što je jednako cjelokupnoj populaciji Belgije, Njemačke i Austrije.

Morović-Vergles ukazala je na problem manjka specijalista reumatologije u Hrvatskoj, kojih je 30 posto manje od potrebnog broja, zbog čega pacijenti dugo čekaju na prvi pregled. Stoga je predstavila pilot-projekt e-konzultacija, koji se provodi u KB Dubrava, a cilj mu je u suradnji s liječnicima obiteljske medicine postići to da svaki pacijent s MKB-om može obaviti prvi pregled u roku od mjesec dana.

Zadržavanje radne sposobnosti kod bolesnika s reumatoidnim artritisom važno je socijalno, ekonomsko i političko pitanje koje zahtijeva pozornost što većeg broja liječnika i informiranost javnosti, uz što bolje i što ranije liječenje bolesti.