Guterres imenovan novim glavnim tajnikom UN-a

Opća skupština Ujedinjenih naroda, sastavljena od 193 država članica imenovala je bivšeg portugalskog premijera Antonija Guterresa devetim glavnim tajnikom UN-a koji će na tu funkciju stupiti 1. siječnja 2017. Guterres (67) će na tom će položaju zamijeniti Južnokoreanca Ban Ki-Moona, a mandat će mu trajati pet godina.

Guterres je bio portugalski premijer od 1995. do 2002., a od 2005. do 2015. je bio visoki povjerenik UN-a za izbjeglice. Vijeće sigurnosti UN-a prošlog je tjedna jednoglasno odabralo Guterresa kao novog glavnog tajnika u sklopu nove procedure izbora kandidata za tu funkciju, najtransparentniju dosad. Guterres se u svojoj kandidaturi obvezao boriti za ljudska prava, te uvođenju reformi u tu svjetsku organizaciju koju mnogi vide nezgrapnom i presporom za brzi odgovor na svjetske krize.

Guterres je, govoreći novinarima nakon službenog imenovanja izjavio da je vrijeme da se prevladaju razlike u pogledu završetka rata u Siriji dok se glavne sile pripremaju za novi krug pregovora o krizi. "Bez obzira na to koje razlike postoje, važnije je da se ujedinimo", rekao je Guterres. Dodao je kako mu se apsolutno slama srce "kad vidi kako pati sirijski narod".