Konstituiran 9. saziv Hrvatskog sabora - predsjednik Božo Petrov

Novi, deveti saziv Hrvatskoga sabora, izabran 11. rujna, okupio se na prvom zasjedanju. Sjednicu je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. Pozdravio je nazočne uzvanike i saborske zastupnike.

Reiner je izjavio, među ostalim, da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon održanih izbora sazvala ovu sjednicu Sabora te da je ovom prigodom prisutno 145 zastupnika.

Ukratko se osvrnuo na dosadašnji rad osmog saziva Sabora. Razdoblje u kojem sam imao čast predsjedati ovim visokim domom bilo je turbulentno i u političkom smislu jako različito od prethodnih razdoblja. Nije trajalo ni pola godine i bilo je obilježeno mnogim lutanjima u politici, iako je trenutak bio takav da se tražila jasna vizija i jedinstvo te zajedništvo kojem, nažalost, nismo svjedočili, rekao je Reiner. 

Mnoge diskusije, umjesto o gospodarstvu i drugim ključnim pitanjima u RH, vodile su se o mnogim temama od prije 70-ak godina. Nadam se da će se ovaj Sabor voditi temama u vezi s perspektivom Hrvatske.

Mogli smo i morali učiniti mnogo više. Sabor kao vrhovno tijelo suodgovoran je za sve ono dobro što se događalo, ali i za ono što je moglo biti bolje. Zbog onih koji su živote dali za Hrvatsku moramo biti prema svima milosrdni i prema nikome zluradi. Za stvaranje demokracije važno je ostaviti prošlost i okrenuti se budućnosti, ne zbog sebe, nego zbog svojih potomaka. Zbog njih moramo razvijati i demokraciju. Da mogu reći sve što žele i što vjeruju, a da to ne ugrožava drugog pojedinca. Nijedna žrtva za Domovinu ne smije biti prevelika, izjavio je Željko Reiner.

Učinjene su i neke dobre stvari - vratili smo pokroviteljstvo nad obilježavanjem stradanja žrtava u Bleiburgu; obilježili smo proboj zatočenika u logoru Jasenovac  bez političkih govora, već dostojanstveno; prvi put smo obilježili u Saboru europski dan žrtava totalitarnih i autoritarnih režima; obilježili smo i obljetnicu islama u Hrvatskoj; Sabor je barem dijelom u svom početku sudjelovao u gospodarskom oporavku Hrvatske, rekao je Reiner i dodao da zastupnici u svom radu trebaju biti i aktivni i hrabri. Izrazio je nadu da će novi saziv nastaviti razvijati parlamentarnu demokraciju. Samo na taj način možemo ostvariti snove niza generacija, rekao je. 

Zatim su pristupili izboru predsjednika Hrvatskog sabora. Prijedlog za izbor Bože Petrova obrazložila je Ines Strenja Linić. Nakon utvrđivanja kvoruma Reiner je pokrenuo glasovanje o Petrovu. Od 145 prisutnih, za je bilo 132, suzdržanih 12, a jedan protiv. Time je Hrvatski sabor konstituiran.  

Petrov je naglasio kako se svi zastupnici s ponosom i maksimalnom odgovornošću moraju odnositi prema svojoj zadaći. Hrvatski sabor ima ulogu nadzora vlade i drugih državnih institucija. Ustavom RH i Poslovnikom Hrvatskog sabora predviđeni su instituti koji se nisu do sada koristili. Zauzimat ću se za jačanje uloge saborskih odbora. Saborska radna tijela mogu ojačati poziciju Hrvatskog sabora. Zauzimat ću se za snaženje Hrvatskog sabora u odnosu prema građanima, sindikatima, medijima. Nastojat ću da Sabor bude aktivan u tijelima Europske unije, istaknuo je, među ostalim, Petrov u svom govoru.Novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov zahvalio je na izboru za čelno mjesto najvažnije institucije države. Obveza mi je ovoj dužnosti pristupiti objektivno i nepristrano. Možete biti sigurni da ću pravodobno uvrštavati sve prijedloge u dnevni red Sabora. Budite uvjereni da ću se zauzimati za to da Sabor bude doista državni parlament i najviše predstavničko tijelo i najviša demokratska institucija u državi, rekao je Petrov u svom govoru.

Naglasio je kako pred ovim sazivom Sabora i ovom vladom stoje veliki zadaci i izazovi. Izbori su pokazali demokratsku volju građana i potvrdili volju građana da se provedu bitne reforme. To je moguće ostvariti samo u tolerantnoj raspravi. Vjerujem kako ćemo o važnim pitanjima postići konsenzus svih stranaka u Saboru, istaknuo je.

Petrov je predložio dnevni red te je slijedio izbor predsjednika i članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Za predsjednika je izabran Žarko Tušek, a za članove Domagoj Hajduković, Ivan Klarin, Nada Turina Đurić, Damir Felak, Josip Križanić, Tomislav Klarić i Miroslav Šimić. Od 145 zastupnika, za njih su glasovala 133, osam ih je bilo suzdržanih, a četvero protiv.Mandatno-imunitetno povjerenstvo nakon prvog sastanka poručilo je da je u Sabor izabran 151 zastupnik te je pročitao njihova imena. Onda je Sabor  jednoglasno, svih 147 prisutnih zastupnika, prihvatio MIP-ovo izvješće. Zatim je slijedila prisega zastupnika.   

Za potpredsjednike Sabora iz HDZ-a izabrani su Milijan  Brkić, Gordan Jandroković i Željko Reiner. I Milanka Opačić (SDP) izabrana je za potpredsjednicu Hrvatskog sabora te Ivan Vrdoljak (HNS).

Razriješen je dosadašnji tajnik Sabora Damir Sesvečan, a imenovan je Davor Orlović, bivši pomoćnik tajnika.    
'Nikakvih pritisaka nema, mandatar je odgovoran za odabir ministara'

Sabor je izabrao predsjednike, potpredsjednike i članove radnih tijela koja bi trebala pripremiti zakonske izmjene na temelju kojih će se idućeg tjedna formirati nova vlada. Odbor za Ustav vodi Mostov Miroslav Šimić, a Odbor za zakonodavstvo HDZ-ov Dražen Bošnjaković. Predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav izabran je Mostov Miroslav Šimić.

Iako ranije najavljivano da će taj Odbor voditi dosadašnji predsjednik Robert Podolnjak, od toga se odustalo nakon što je u Sabor javio kako će mu oporavak, nakon sinoćne ozljede, biti dugotrajan. Potpredsjednik tog odbora i dalje će biti SDP-ov Peđa Grbin. Odbor za zakonodavstvo vodit će HDZ-ov Dražen Bošnjaković, a potpredsjednik Orsat Miljenić, a Odbor za izbor i imenovanja vodit će Ante Sanader (HDZ) i Silvano Hrelja (HSU).

Zbog predloženih imenovanja negodovao je Ivan Pernar (Živi zid), koji je ocijenio da bi njegova stranka, s obzirom na broj zastupnika, trebala sudjelovati u članstvu u odborima. Molili smo da se neka mjesta ostave za nas sedmero, rekao je Pernar, no, nakon dobacivanja kolega ispravio se i kazao da je zapravo riječ o četvero zastupnika.

Nezadovoljnim zastupnicima Živog zida potporu je izrazio Mostov Miro Bulj, no predsjednik Sabora Božo Petrov uzvratio je kako mjesta u ostalim odborima, koji će se imanovati naknadno, mogu dogovoriti s ostalim oporbenim klubovima.

Sabor je prihvatio izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o mandatima koje je dio zastupnika zamrznuo zbog obnašanja dužnosti nespojive sa zastupničkom.

Zamjenike su tako dobili ministri u aktualnoj tehničkoj vladi, župani i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te europarlamentarka Ivana Maletić.