Plenković: Ne vidim zašto bi je oporba opstruirala sjednicu

Svi su dobili mandat od birača. Očekujem da će sve proći u najboljem redu, izjavio je Andrej Plenković po izlasku iz zgrade HDZ-a. Rekao je da je s Božom Petrovom jutros imao uobičajene konzultacije partnera u Vladi na kojima su dogovarali rad sjednice i određene aspekte o budućoj Vladi.

Vjeruje da će prva sjednica Sabora proći u redu, ne vidi zašto bi je oporba opstruirala. Rekao je i da je razgovarao sa Zlatkom Hasanbegovićem i svim drugim aktualnim ministrima. Za razgovor s Ivanom Tepešom rekao je da je prošao dobro.Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je nakon sastanka s Plenkovićem kako misli da će sve oko današnjeg konstituranja Sabora biti onako kako su se dogovorili.Jutros prilikom dolaska u sjedište stranke, Plenković je, na pitanje novinara rekao kako je odgovornost za odabir ministara na mandataru. Nikakvih pritisaka nema. Moj izbor će biti onaj koji će dobiti, siguran sam, i podršku na Predsjedništvu HDZ-a, naših koalicijskih partnera i u Hrvatskom saboru, dodao je mandatar. Rekao je i da je za predsjednika kluba HDZ-a izabran Branko Bačić. 

Nema nikakve nervoze, ovo je normalna procedura, idemo fazu po fazu, rekao je na pitanje novinara ima li nervoze u stranci.

Komentirao je i odlazak Ivana Tepeša u Europski parlament nakon što je on dao ostavku na mjesto eurozastupnika. Zakon je takav, bio je osmi na listi. Mislim da je to činjenica. Je li primjereno, nije na meni da odlučim, odgovorio je na pitanje novinara je li primjereno da Tepeš sa samo 774 glasa bude zastupnik u Europskom parlamentu.

Prije konstituirajuće sjednice Sabora imamo završne konzultacije. Danas završava etapa koja je počela izbornom kampanjom pa pregovorima oko formiranja vladajuće većine i sada prelazimo u novu, drugu etapu, izjavio je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. Očekuje da će sve proći u redu, da ćemo danas dobiti predsjednika Sabora, potpredsjednike Sabora, ona potrebna radna tijela kako bismo mogli nastaviti sjednicu.

Dobra je praksa kada postoji sigurna parlamentarna većina da oporba podrži predsjednika parlamenta. Mislim da bi to bio dobar znak međusobnog uvažavanja, a kako će oporba odlučiti, vidjet ćemo, dodao je.

Na sastanak u HDZ došao je i čelnik Mosta te novi predsjednik Sabora Božo Petrov. Misli da će danas konstrituirajuća sjednica proći rutinski. Nakon toga ćemo izglasati zakone za ustrojstvo vlade i nakon toga dolaze na dnevni red sve točke koje smo dogovorili, rekao je.