Blago Zadro, jedan od istinskih junaka Domovinskog rata

Polaganjem vijenaca na grob general bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, misom zadušnicom u Crkvi Gospe Fatimske te komemorativnim skupom kod spomen-poprsja na Trpinjskoj cesti u Vukovaru je obilježena 25. obljetnica pogibije Blage Zadre.

Blago Zadro zauvijek će ostati zapamćen kao jedan od istinskih junaka Domovinskog rata. Pod njegovim je vodstvom na Trpinjskoj cesti, prozvanoj i "groblje tenkova", zaustavljena oklopna sila JNA te uništeni deseci srpskih tenkova i transportera.

Sjećanje na heroja Domovinskog rata Blagu Zadru

Zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velike karizme koju je stekao još za vrijeme bitke za Vukovar nakon završetka Domovinskog rata postao je jedna od najvećih i najpoštovanijih ikona hrvatskog rata za nezavisnost. Na Trpinjskoj cesti kod nekadašnjega ratnog zapovjedništva, a današnjeg spomen-obilježja, svakodnevno se oživljavaju sjećanja na ratnog zapovjednika, legendu vukovarske obrane. Takvog ga se sjećaju i prijatelji i suborci.

"Blago nam je bio i otac i majka. Kad je poginuo, to je za mene bio početak kraja obrane grada Vukovara", kazao je Josip Josić. "Možemo biti ponosni što smo imali takve ljude - koji su imali viziju, koji su živjeli za svoju domovinu i bili spremni dati život za nju. Neka nam oni budu uzor, neka nam budu putokaz", izjavio je ministar branitelja Tomo Medved.