[VIDEO] Plenković predstavio Vladu i najavio novu viziju

Mandatar Andrej Plenković kandidate za ministre i program svoje vlade predstavio je Saboru. Sjedica je nastavljena raspravom za koju su se prijavili svi klubovi zastupnika te 17 zastupnika za pojedinačnu raspravu

"Hrvatsko društvo suočeno je s dubokim strukturnim i gospodarskim problemima. Potrebna nam je nova vizija i pristup, a pozitivne promjene možemo postići radeći zajedno. Obavljat ćemo izvršnu vlast na dobrobit građana - bit ćemo vlada koja sluša", poručio je mandatar Andrej Plenković predstavljajući Saboru program svoje vlade. Kao njezine temeljne ciljeve naveo je: trajni gospodarski rast, stvaranje novih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost. Među ostalim Plenković je najavio i cjelovitu poreznu reformu te nastavak kurikularne reforme. Poručio je kako će branitelji imati punu pozornost vlade, kao i Hrvati u BiH.

Najavio je da će se u ostvarivanju dugoročnih programskih ciljeva buduća vlada voditi najvećim ustavnim vrednotama - slobodom, jednakošću, nacionalnom ravnopravnošću i ravnopravnošću spolova, mirotvorstvom,  nepovredivošću vlasništva i očuvanjem okloliša te zahvalio prethodnoj vladi na doprinosu u razvoju Hrvatske. Pozvao je sve stranke i političke opcije na konstruktivan rad za dobrobit svih građana, a svoje je predstavljanje zaključio porukom bana Mažuranića: "Vjerujem u Hrvatsku, vjerujem u njezinu prošlost, njezinu sadašnjojst i njezinu budućnost". 

Program i ministri vlade Andreja Plenkovića - dokument

Martina Dalić - potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta 
Davor Ivo Stier - potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova
Damir Krstičević - potpredsjednik Vlade i ministar obrane
Ivan Kovačić - potpredsjednik Vlade i ministar uprave
Goran Marić - ministar u Vladi RH

Vlaho Orepić - ministar unutarnjih poslova
Ante Šprlje - ministar pravosuđa
Zdravko Marić - ministar financija
Tomislav Tolušić - ministar poljoprivrede
Gabrijela Žalac - ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a
Lovro Kuščević - ministar graditeljstva i prostornog uređenja
Slaven Dobrović - ministar zaštite okoliša i energetike
Oleg Butković - ministar mora, prometa i infrastrukture 
Tomislav Ćorić - ministar rada i mirovinskog sustava
Milan Kujundžić - ministar zdravstva
Nada Murganić - ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalnih politika
Tomo Medved - ministar hrvatskih branitelja
Pavo Barišić - ministar znanosti i obrazovanja
Nina Obuljen Koržinek - ministrica kulture
Gari Cappelli - ministar turizma

Na početku sjednice predsjednik Sabora Božo Petrov odredio je stanku na traženje Ivana Pernara iz Živog zida. Razlog za stanku, naveo je Pernar, privođenje je zastupnika Živog zida tijekom deložacije na Svetom Duhu.

Sabor je uoči rasprave o povjerenju vladi većinom glasova dopunio Zakon o HRT-u pa će HRT ubuduće sam naplaćivati RTV pristojbu građanima koji kasne s ispunjavanjem svojih obveza. Umjesto da prisilni postupak provodi putem odvjetničkih ureda, kao sada, HRT će nakon dviju opomena izdati platni nalog, uz koji će moći naplatiti paušal od 100 kuna. Za predloženi zakon glasovao je 81 zastupnik, a 49 ih je ostalo suzdržano.