Izglasovano povjerenje Vladi Andreja Plenkovića

Glasove za potporu 14. Vladi Republike Hrvatske dao je 91 zastunik, 3 su bila suzdržana i 45 protiv.

Vladu mandatara Andreja Plenkovića i njezin program danas su pohvalili saborski klubovi HDZ-a i SDSS-a, ne i Klub IDS-a.

Iako nije potpisao potporu Plenkoviću kao mandataru, Branimir Glavaš je kazao kako ga je ugodno iznenadilo to što je Plenković prvoga radnog dana novog saziva temeljito i pažljivo pratio tijek rasprave o zakonskim prijedlozima. Odmah reagira u obliku amandmana, usvaja kvalitetne sugestije, ne opterećujući se time dolaze li od vladajuće većine ili oporbe. To je jedna pozitivna promjena, jer se ranije uvijek išlo silom, snagom ruku, rekao je Glavaš.

U ime Kluba HSS-a, Krešo Beljak kazao je da zastupnici njegove stranke podupiru Plenkovićevu vladu, ne zbog ulaska u vlast ili u državna poduzeća, nego zato da se kaos u državi, koji vlada već više od godinu dana zaustavi i da Hrvatska, da hrvatski građani dobiju vlast koja će pokušati provesti reforme.

Opozicija pak predstavljenom programu nove vlade zamjera izostanak jasnih stavova oko spora INA-e i MOL-a ili problema švicarskog franka, no hvali izbor Nine Obuljen za ministricu kulture. Nema vaših obećanja na koji način će se zaposliti 180 tisuća novozaposlenih, nema jasnog stava o odnosu Ine i Mola, a nema ni jasnog stava o problemu švicarskog franka, rekao je Siniša Hajdaš Dončić u ime SDP-ovog saborskog kluba. Zamjera i ubacivanje "u posljednjem trenutku" ministra bez portfelja u Vladu jer će se, kaže, broj ministarstava zadržati na 20 te nema ništa od najvljivane racionalizacije.

Svjestan sam da pohvala od strane oporbe neće koristiti gospođi Obuljen koja je već doživjela napade od radikalne desnice. Na žalost, ne mogu pohvaliti izbor gospodina Kujundžića kao ministra zdravstva jer koliko me veseli moderan europski smjer u odabiru gospođe Obuljen toliko nas brine radikalni smjer u odabiru ministra zdravstva, rekao je Hajdaš Dončić.

Željko Jovanović Plenkoviću posebno zamjera prijedlog imenovanja Pave Barišića za ministra znanosti. Barišić ne može voditi taj resor zbog nečasnih radnji koje mu se pripisuju dok je bio u Ministarstvu, a i poslije, kazao je Jovanović i ocijenio kako je riječ o lošoj poruci mladima. Vladinu programu zamjeraju da nigdje ne spominje nacionalni plan reformi, tvrde da je Kurikularna reforma mrtva.

HDZ-ov Željko Reiner uzvratio je da u programu piše da će Vlada nastaviti kurikularnu reformu.

S obzirom na desni svjetonazor i činjenicu da predstavnici vlade zastupaju ukidanje Istarske županije Boris Miletić je kazao kako Klub IDS neće podržati ovu vladu. Posebno je naglasio program ukidanja PU istarske. Također je kazao kako se "ravnomjerni razvoj Hrvatske neće odvijati tako da razvijeni stagniraju". Replicirao mu je Mostovac Miro Bulj te poručio kako je IDS "prihvatio Istru kao vlastiti pašaluk".

"Vrijeme je da se prestane s netolerancijom i negativnom energijom te da se zaustavi ograničavanje pluralizma. Govori se o borbi protiv totalitarizama, ali se treba suočiti s prošlošću, ali i sa sadašnjošću", poručio je SDSS-ov Milorad Pupovac. "Prvi cilj treba biti borba protiv korupcije jer ona je na različitim nivoima ozbiljna prepreka i za poslovanje i za investiranje i održivo poslovanje - ravnopravno poslovanje", dodao je. Pupovac se posebno osvrnuo na dio programa vezan uz ravnomjeran regionalni razvoj te je najavio da će manjine, uz Zakon o regionalnom razvoju i Fond za regionalni razvoj, predložiti i treći mehanizam koji će osigurati uravnotežen razvoj svih krajeva.

Mostovac Miro Bulj rekao je da ne zna gdje nacionalne manjine imaju prava kao u Hrvatskoj te da bi volio da Hrvati u drugim zemljama imaju takva prava.

Probleme manjina ne rješavaju samo zastupnici u Saboru. Ona prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj, ne bih poželio Hrvatima u Srbiji, govorite o stvarima koje ne znate, to nisu samo pitanja prava nego elementarnog morala, uzvratio mu je Pupovac.
Zatim je Željko Glasnović upitao: Što se događa s hrvatskom manjinom? "Tko govori o praznoj Lici, tko će vratiti ljude u državu", poručio je.  Dodao je kako ne može podržati ovu vladu ponajprije zbog nove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Nadam se da se kurikularna reforma nastavlja bez dušebrižnika koji dolaze iz različitih miljea i nadam se da ćemo reformu obrazovanja provesti na najbolji način", poručio je SDP-ovac Domagoj Hajduković.

Program nove vlade pohvalio je Branko Bačić (HDZ). "Ovakvim izborom članova Vlade, u kojima se iščitava iskustvo, znanje i mladost, bit će moguće provesti sve mjere iz vladina programa", kazao je. "Ono što je izazov ne samo Ministarstvu financija, nego cjelokupnoj vladi je 27 milijardi kuna koje moramo osigurati kroz donošenje proračuna za 2017. ", upozorio je Bačić, navodeći da će upravo na tom dokumentu nova vlada pokazati zrelost i sposobnost.